Να γιατί…

01/10/17 • 11:41 | UPD 01/10/17 • 11:41

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Εχω πάψει να αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου έχει την αίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας. Δηλαδή, τη δυσπραγία που βιώνει ο Ελληνας καθημερινά στη δουλειά του, στην οικογένειά του, στις σχέσεις του, στο δρόμο. Βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτοϊκανοποίησης.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέαpanagiotarea-teliko-arthrografos-1000-130x140 Αργά για… δάκρυα

Παρόλο που στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 υπερψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες, που ήλπιζαν ότι η Αριστερά θα αφουγκραζόταν την καθημερινότητά τους, αυτή μετά δυόμισι χρόνια αποδείχθηκε βαρέως νοσούσα: Βαρεία κώφωση και ολική τύφλωση είναι η διάγνωση της πολιτικής της αγωγής, η οποία εκφράζεται ως αναισθησία απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούν η ανικανότητα, η απειρία, ο αμοραλισμός, ο νεποτισμός, ο βαθύς κομματισμός και η ιδεολογική απίσχναση των στελεχών της που «τρέχουν» τη διοίκηση.

Τη διάγνωση αυτή κάθε τόσο ενισχύουν με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός και οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί του. Ακούγοντας τη συνέντευξη του Τσαλακώτου, την Τετάρτη, σε τηλεοπτικό σταθμό, συμπεραίνουμε ότι ο υπουργός επί της Οικονομίας είναι επισκέπτης στη χώρα. Δεν είναι το μόνο του πρόβλημα ο βαθμός εξοικείωσής του με την ελληνική γλώσσα. Χωρίς να πεις ότι είναι και ασήμαντο. Ομως, το κύριο είναι που δεν καταλαβαίνει ότι το κόμμα του, αυτή η απίθανη κυβέρνηση, ο ίδιος, εξάντλησαν τα αποθέματα της υπομονής μας. Τώρα, με όσα λένε και όσα κάνουν, δεν μπορούμε καν να εξοργιστούμε.

Βιώνουμε την αποκαρδίωση, μετά το βαρύ πένθος που προκάλεσε ο θάνατος της υπεσχημένης ελπίδας και με ό,τι ο καθένας προίκιζε, φαντασιακά, την ελληνική Αριστερά. Με ό,τι ο καθένας, ακόμη κι αν δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, υπέθετε ότι θα άλλαζε στη σχέση κυβέρνησης-προβλήματα του πολίτη.

Ο υπουργός επί των Οικονομικών έχει κάνει ποικίλες δηλώσεις. Κάποιες τις σχολιάσαμε ως ρεαλιστικές, κάποιες ως αποκυήματα της… Νεφελοκοκκυγίας, όπου ενδιατρίβει. Ομως, αυτά που είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του αποκαλύπτουν ότι απώλεσε τον ηθικό φραγμό να μας εξαπατά. Δήλωσε: «Το πρόβλημα της Ελλάδας, τα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι ότι θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από ό,τι θα μπορούμε να απορροφήσουμε. Για αυτό το ζήτημα είναι να έχουμε φίλτρα για επενδύσεις που θα επηρεάσουν περισσότερο την οικονομία, συγκεκριμένες περιοχές και την κατάρτιση των εργαζομένων». Την ίδια μέρα, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία… αποεπένδυσης!

Τόλμησε να δώσει αυτή την απάντηση λίγες ώρες αφότου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, διά της εισηγήσεως της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, ανέβαλε για τρίτη φορά τη συζήτηση για την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, χάρη στην οποία καταβλήθηκε η δόση των 2,8 δισ. ευρώ!

Στόχος των τριών αναβολών ήταν το ροκάνισμα του χρόνου, που προκαλεί τεράστια ζημία στους επενδυτές. Η προσδοκία είναι να τα μαζέψουν και να φύγουν. Ομως, πρωτίστως -η τρις αναβολή- αποτελεί την επιτομή τακτικισμών ώστε η γραμματέας να επιδείξει την τωρινή κομματική της ταυτότητα. Είχε προηγηθεί η συλλογή τίτλων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, πάλι Ν.Δ., πάλι ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Σαμαρά. Από τα μέσα του 2013 προσκολλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου, Τετάρτη απόγευμα, διέρρευσε προς τους επενδυτές και τον Τύπο πόσο εξοργισμένος είναι ο πρωθυπουργός. Δεν μπορώ να θυμηθώ, στα σαράντα χρόνια που ασκώ το πολιτικό ρεπορτάζ, πόσες δεκάδες φορές έχω ακούσει τους… κύκλους περί τον εκάστοτε πρωθυπουργό να τηλεφωνούν στα γραφεία μας για να μας εκφράσουν την οργή του.

Ομως, πρόκειται για ηλίθιο επικοινωνιακό ελιγμό, που αποδεικνύει την αδυναμία του Τσίπρα ακόμη και να ζητήσει την παραίτηση εκείνων που τον γελοιοποιούν, διακινδυνεύοντας την επένδυση.

Ο Τσαλακώτος, όπως και ο Τσίπρας, δήλωσαν ότι έχουν ασφαλείς ενδείξεις ότι οι επενδυτές, στα δυο επόμενα χρόνια, θα κάνουν ουρά. Ο Τσαλακώτος όμως το τερμάτισε: Φοβάται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να τις αντέξει με τις υπηρεσίες που έχει! Αφού πιστοποιεί την παθογένειά τους, τις καταγγέλλει, λες και ο ίδιος είναι στη μείζονα αντιπολίτευση…

Ετσι εξηγούνται όλα! Επιτέλους, υπάρχει σχέδιο: Εδιωξαν τους επενδυτές από το Κατάρ, διώχνουν τους Καναδούς αποικιοκράτες, προχθές και τη UNILIVER, με τη FRAPORT βρίσκονται στα δικαστήρια και σε λίγο με τους επενδυτές του Ελληνικού. Αλλά πώς αλλιώς, βρε αδελφέ, θα ανοίξει ο χώρος για να μην υπάρξει συνωστισμός για τις άλλες επενδύσεις που θα έρθουν;

Κλαίω, κύριε Τσαλακώτε μου. Πιστέψτε με! Από τα… γέλια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής