Το τρίμηνο του διαβόλου

28/09/17 • 10:52 | UPD 28/09/17 • 12:58

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη #ΕΤ

Μετά τις εξελίξεις στη Γερμανία αλλά και με δεδομένα τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που πιέζουν την ελληνική οικονομία, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως ανοίγεται μπροστά μας το τρίμηνο του διαβόλου.

kontaraki-130x140-1 Κάτι πλανάται πάνω από την ΕυρώπηΓράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος θα είναι τρεις μήνες κατά τους οποίους η κυβέρνηση θα πρέπει κυριολεκτικά να μην παίρνει ανάσα ξεκούρασης, αφού το πολιτικό χρονόμετρο έχει ξεκινήσει ήδη την αντίστροφη μέτρηση. Η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, ειδάλλως μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Και τότε εύκολα το τρίμηνο θα μετατραπεί σε τρίγωνο του διαβόλου, έτοιμο να εξαφανίσει το πλοίο της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικά ο Οκτώβριος θα είναι το πρώτο «στρες τεστ» της κυβέρνησης. Πρέπει να καταρτιστεί προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2018 υπολογίζοντας το θηριώδες πλεόνασμα του 3,5% για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Μετά τις 15 Οκτωβρίου αναμένονται οι εκπρόσωποι των θεσμών, εκτός και αν η επίσκεψη μετατεθεί για αρχές Νοεμβρίου. Εντός του Οκτωβρίου ίσως να επιχειρηθεί και μια δεύτερη έξοδος στις αγορές, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τα περισσότερα από τα συνολικά 95 προαπαιτούμενα. Ανάμεσά τους δύσκολα «αγκάθια» όπως η επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων, τα κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις όπως το Ελληνικό, ο επανυπολογισμός του 30% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, η έναρξη της αξιολόγησης στο Δημόσιο, η ρύθμιση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και άλλα εξίσου δύσκολα τόσο σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής όσο και πολιτικής βούλησης.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση από την ελληνική πλευρά ή πιθανή εμπλοκή από νέες απαιτήσεις των δανειστών ή από την επιμονή του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τη λεγόμενη «έξοδο από τα Μνημόνια» το ερχόμενο καλοκαίρι. Δεδομένου μάλιστα ότι όλες αυτές οι διεργασίες θα γίνονται σε ένα ρευστό παγκόσμιο σκηνικό, με τη Γερμανία να αναζητεί τη νέα της κυβερνητική σύνθεση, τον Μακρόν να αιωρείται μεταξύ της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και του οράματός του, τον Μπερλουσκόνι να επανεμφανίζεται στην Ιταλία και τον Τραμπ να παίζει παιχνίδια πολέμου με τη Β. Κορέα. Ο Αύγουστος του ‘18 είναι μακριά ακόμα αλλά, με έναν περίεργο τρόπο, ο Δεκέμβριος του ‘17 μοιάζει ακόμα μακρύτερα.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου