Το γερμανικό σοκ του 2017 και η ελληνική καταστροφή του 2015

26/09/17 • 11:16 | UPD 26/09/17 • 11:16

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

Μετά το προχθεσινό σοκ των γερμανικών εκλογών ακολουθεί το μούδιασμα σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, η οποία άτυπα αλλά ουσιαστικά παίζει τον ρόλο του μηχανοδηγού της Ε.Ε. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί και πού θα καταλήξει η Γερμανία στο τέλος της τετραετίας που μόλις ξεκίνησε.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 Γιατί σοκάρει ο Καμμένος στο καζίνο; Εδώ παίζουν τη χώρα στα ζάρια!Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που ήδη βρίσκεται στα χείλη των αναλυτών προκαλεί ανατριχίλα: τι θα συμβεί αν οποιοσδήποτε κυβερνητικός συνασπισμός προκύψει στο Βερολίνο δεν καταφέρει μαζί με τον Μακρόν να στρίψει το καράβι της Ε.Ε. και να αντιμετωπίσει τη διαρκή άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων; Η Λεπέν καιροφυλακτεί, το AfD δείχνει τα δόντια του, ενώ στην υπόλοιπη κεντρική και Βόρεια Ευρώπη οι ακροδεξιοί κατέχουν ήδη σημαντικό ρόλο στα εθνικά κοινοβούλια. Ακόμα κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έως το 2021 θα πρέπει να βρεθεί άξιος αντικαταστάτης της Μέρκελ που σφράγισε με την παρουσία της το γερμανικό και ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό την τελευταία δεκαπενταετία. Προφανώς και δεν χρειάζεται πανικός, ούτε να αναλωνόμαστε σε σενάρια καταστροφής, αλλά είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν προκαλεί αισιοδοξία για την κατάσταση στην Ευρώπη.

ΤΩΡΑ πλέον γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο και κατανοητό πόσο σημαντική ευκαιρία έχασε η Ελλάδα το 2015. Γιατί όπως και να το κάνουμε το timing μετράει. Και ποιο ήταν το timing το 2015; Η χώρα ετοιμαζόταν για την έξοδο από τα μνημόνια με τη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής, στην Ευρώπη το αρνητικό οικονομικό κλίμα είχε πια αναστραφεί, δεν υπήρχαν στον ορίζοντα σημαντικές εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στο ναδίρ. Η Πορτογαλία και η Κύπρος άρπαξαν την ευκαιρία. Εδώ ο λαϊκισμός και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εξαπάτησαν τους πολίτες και γύρισαν τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω. Η ζημιά στην οικονομία επέβαλε το τρίτο μνημόνιο και η έως τώρα διαχείριση της κυβέρνησης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα είτε να οδηγήσει σε τέταρτο πρόγραμμα είτε να ξαναβάλει στο τραπέζι το Grexit.

ΠΙΑ είναι αργά για «δάκρυα». Η χώρα είναι αναγκασμένη να παρακολουθεί τις αρνητικές πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και να τρέχει από πίσω για να σώσει, πλέον, οτιδήποτε αν σώζεται. Αποδεικνύεται πως ό,τι συνέβη το 2015 όχι μόνο δεν είναι «περσινά ξινά σταφύλια», αλλά θα σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου