Aπό τα «1.500αρια» στα sites, στα «fake polls» του Mαξιμου

25/09/17 • 10:22 | UPD 25/09/17 • 10:22

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς

Ακούγοντας τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη στα Παραπολιτικά FM να μιλά για τη δημοσκόπηση της Common View δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε την ευκολία με την οποία ένα κυβερνητικό στέλεχος παραδέχεται την εμπλοκή του σε ένα στημένο παιχνίδι προπαγάνδας.

amyras-teliko-arthrografos-1100-130x140 Σκηνικό παρακμής στο Μέγαρο ΜαξίμουΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βερναρδάκης ενεπλάκη σε υπόθεση χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ο στιχουργός Αρης Δαβαράκης έχει καταγγείλει, χωρίς να υπάρχει καμία απάντηση, ότι είχε δημιουργήσει ένα site για να προωθεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την εποχή του δημοψηφίσματος του 2015, παίρνοντας μαζί με το συνεργάτη του 1.500 ευρώ μηνιαίως.

«Το site το σκέφτηκε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και πήγαμε στο γραφείο του Τσίπρα να δούμε πώς θα γίνει. Ηταν εκεί και ο Νίκος Παππάς. Στα γραφειάκια της Μητροπόλεως βρεθήκαμε. Εκεί κάναμε κάποιες συναντήσεις, μου έδωσε τα μίνιμουμ που είπα προηγουμένως και έτσι προχωρήσαμε». Αυτά είχε καταγγείλει ο κ. Δαβαράκης και κανείς δεν έσπευσε να τον διαψεύσει.

Το «χούι» της προπαγάνδας δεν το έχασαν οι υπουργοί. Την προηγούμενη εβδομάδα η Common View παρουσίασε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κλείσει τη ψαλίδα από τη Νέα Δημοκρατία στις τρεις μονάδες και ο Τσίπρας είχε δημοτικότητα 29%! Η έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκε από το Μαξίμου, δηλαδή από τον κ. Βερναρδάκη, για να αναδειχθεί η μεγάλη αλλαγή πολιτικού κλίματος υπέρ της κυβέρνησης. Το σάιτ που δημοσίευσε τη δημοσκόπηση, το www.news247.gr, ξαφνικά απέσυρε την ανάρτηση και εξαφάνισε τα στοιχεία υπό το βάρος των αντιδράσεων, καθώς διαπιστώθηκε ότι η Common View δεν είχε τηλέφωνα και διεύθυνση, ενώ το ηλεκτρονικό της ίχνος παρέπεμπε στο e-mail του αποσπασμένου στο γραφείο του κ. Βερναρδάκη υπαλλήλου Στέργιου Τσιαφούλη.

Τα ωραία όμως δεν τελείωσαν εδώ. Επί τρεις ημέρες ο Ελεύθερος Τύπος αναζητούσε απαντήσεις από τον κ. Βερναρδάκη, ματαίως, ενώ «εξαφανισμένος» ήταν και ο σύμβουλός του. Στα Παραπολιτικά, όμως, ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός. Παραδέχθηκε ότι η Common View δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών του, ενώ ο ίδιος προέτρεψε τον αποσπασμένο στο γραφείο συνεργάτη του να βοηθήσει την προσπάθεια γιατί ήταν «καλός πληροφορικάριος».

Πρώτη φορά υπουργός ομολογεί ότι συμμετείχε ενεργά σε μια ομάδα δημοσκοπήσεων με φοιτητές του και παρέχοντας τον επιστημονικό του συνεργάτη. Οι «φοιτητές» του Βερναρδάκη πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημοσιοποίηση μιας έρευνας γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες βάσει νόμου. Η δημοσίευση ήταν παράνομη, γιατί η Common View δεν έχει μητρώο και κανείς δεν ξέρει πώς μαζεύει τα στοιχεία ή μάλλον μετά την ομολογία του κ. Βερναρδάκη όλοι μάθαμε. Μεταξύ γνωστών και φίλων του Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά τις δικαιολογίες του υπουργού ότι δεν απαντούσε στον Ελεύθερο Τύπο, επειδή το ρεπορτάζ δεν ήταν πρωτογενές, ψεύδεται οικτρά. Η εφημερίδα μας τον αναζήτησε πριν από τη δημοσίευση, αλλά ο υπουργός κρυβόταν. Οσο για τη «Ομάδα αλήθειας», που εντόπισε τα στοιχεία της Common View, δεν γνωρίζουμε ποιοι τη συγκροτούν, αλλά πλέον έχουμε μάθει ποιοι συμμετέχουν στην «Ομάδα ψεύδους».

ΥΓ.: Αλήθεια, αυτός ο μόνιμος δημόσιος υπάλληλος γνωρίζει που έχει εμπλακεί ή τα θυσιάζει όλα για το κόμμα; Αγαλμα πρέπει να του κάνουν στην Κουμουνδούρου.

Η ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ Η ΠΙΣΣΑ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

Αυτά που ζούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε παραμύθια τα διαβάζαμε. Εχει μαυρίσει ο μισός Σαρωνικός από την πίσσα, αλλά ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, ακόμη επιμένει ότι πρόκειται για «μαύρη προπαγάνδα», ενώ άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν ακόμη και αυτά που βλέπουν καθημερινώς οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων. Η σύγκρουση με την πραγματικότητα οδηγεί σε πολιτική παράνοια. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει χαθεί η μπάλα και η προσγείωση στην πραγματικότητα θα είναι ανώμαλη.

ΜΙΑ ΖΑΡΙΑ, ΜΙΑ ΜΠΙΛΙΑ

Κακώς προκάλεσε αίσθηση η φωτογραφία με το ζεύγος Καμμένου να ρίχνει «μπιλιές» σε καζίνο του Λονδίνου, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Παραπολιτικά». Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος έχουν ρίξει πολλές ζαριές με την τύχη της χώρας και δυστυχώς μόνο ντόρτια και ασόδυα έχουν φέρει. Ξεχνιούνται εύκολα οι απειλές του υπουργού Αμυνας ότι θα τα κάνει όλα «Κούγκι» ή οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για παράλληλα νομίσματα και δημοψηφίσματα. Αυτή είναι η κυβέρνηση, μόνο που τζογάρει με τα λεφτά των άλλων και ιδίως των φτωχότερων.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου