Σκηνικό παρακμής στο Μέγαρο Μαξίμου

24/09/17 • 12:10 | UPD 24/09/17 • 12:19

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς #Αμυράς #ΕΤ

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στο Μαξίμου θα γιόρταζαν για τα 2 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 που μαζί με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης έχουν καταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα το μακροβιότερο πρωθυπουργό της μνημονιακής εποχής.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ομως, η αίσθηση που προκύπτει από το κυβερνητικό στρατόπεδο παραπέμπει σε πολιτική παρακμή και όχι σε πανηγύρια. Εκτός από τους μετακλητούς Καρανίκες, που έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν για τις κρατικές τους θέσεις, το κλίμα για τον Τσίπρα είναι βαρύ και για την κυβέρνηση ασήκωτο.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ του πρωθυπουργού να περάσει στο γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας μέσω της ΔΕΘ κατέληξε σε φιάσκο. Η φιλοεπενδυτική ρητορεία συγκρούσθηκε με την υπουργική ανικανότητα και την κρατική γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα το κάλεσμα του Τσίπρα στις επιχειρήσεις, να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια στη χώρα, να πάει κυριολεκτικώς «στα τσακίδια», όπως θα έλεγε και ο πιστός του φίλος που υπηρετεί με συνέπεια την κυβέρνηση από το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Η οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού ανέδειξε όχι μόνο τα εγκληματικά λάθη του Κουρουμπλή αλλά και τη διστακτικότητα του πρωθυπουργού να λάβει αποφάσεις, ώστε να στείλει το μήνυμα ότι όλοι ελέγχονται για την αποτελεσματικότητά τους, ιδίως σε περιόδους κρίσης.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ όμως αυτοσχεδιάζουν, αντί να κυβερνούν. Συνεργάτης υπουργού φέρεται να βρίσκεται πίσω από εταιρία δημοσκοπήσεων που λειτουργούσε χωρίς τηλέφωνα, διεύθυνση και πιστοποίηση από το ΕΣΡ. Η κυβέρνηση εξέδωσε non paper για να επικαλεσθεί μία έρευνα που έγινε από το γραφείο Βερναρδάκη και πίστεψε ότι η υπόθεση δεν θα αποκαλυφθεί όταν φαινόταν από μακριά ότι πρόκειται για δημοσκόπηση με χαλκευμένα ή και ανύπαρκτα στοιχεία.

Αλλοι υπουργοί φτιάχνουν, υποτίθεται, φιλικό πεδίο για την κυβέρνηση στα media και το αποτέλεσμα είναι οικτρό. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν αλλά η δύναμη της παρέμβασής τους μειώνεται! Μόνο τα στελέχη του Μαξίμου θα μπορούσαν να το καταφέρουν!

ΟΜΩΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ πράξη που βάζει σε περιπέτειες τον κ. Τσίπρα είναι η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να σταματήσουν να στηρίζουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση όταν παρατηρείται διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Μέχρι τώρα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Π. Καμμένος το είχαν δίπορτο. Περνούσαν τα νομοσχέδια ακόμη και με εσωτερικές διαφωνίες βασιζόμενοι στη θετική ψήφο της Ν.Δ. ή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με αυτόν τον τρόπο συντηρούσαν την εκλογική τους πελατεία χωρίς να χάνουν τις καρέκλες της εξουσίας.

ΤΑ «ΚΟΡΟΪΔΑ τελείωσαν». Δεν μπορεί ο Τσίπρας να ζητάει ψήφο της Ν.Δ. όταν μιλάει για τρόικα εσωτερικού ή ακόμη να καθιστά συνυπεύθυνη για τα λάθη του την αντιπολίτευση επειδή και αυτή ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στο Grexit.

ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ στον πάγκο του και όπως ενωμένοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ψηφίζουν τα Μνημόνια έτσι θα καλούνται να εγκρίνουν νομοσχέδια για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης. Με την αξιολόγηση ανοιχτή και την πραγματική οικονομία να πλήττεται από τη στασιμότητα και την αδυναμία του πιστωτικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την αγορά, η εξάντληση της θητείας του Τσίπρα μοιάζει απατηλό όνειρο. Γι’ αυτό δεν γιορτάζουν στο Μαξίμου. Βλέπουν την αρχή του τέλους και λειτουργούν σε συνθήκες πανικού…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής