Από τον μαύρο χρυσό στην μαύρη μας την μοίρα

22/09/17 • 12:25 | UPD 22/09/17 • 12:43

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr, Γιώργος Μιχαηλίδης

Δυστυχώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο σε αυτήν την ζωή. Ειδικά στην Ελλάδα αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά.

michaelides-arthrografos-1-130x140 Η επιπολαιότητα Κοντονή με την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Η περίπτωση με την βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» που γέμισε τον Σαρωνικό με μαζούτ είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πως αυτή η χώρα και αυτός ο λαός επιβιώνει από τύχη στους αιώνες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Βύθιση πλοίου και ρύπανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος με πετρέλαιο είναι δυστυχώς κάτι που μπορεί να συμβεί σε κάθε γωνιά της Γης, η Ελλάδα, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση… Αυτά που ακολούθησαν όμως είναι σενάριο φαρσοκωμωδίας.

Ο αρμόδιος υπουργός βρισκόταν στο Λονδίνο, δεν επέστρεψε αμέσως αλλά κάλεσε τον αρμόδιο ευρωπαϊκό μηχανισμό, EMSA να συνδράμει τέσσερις (4) μέρες μετά!

Την ίδια ώρα, η εταιρεία που πήγε να τραβήξει το πετρέλαιο από την θάλασσα, έστειλε πλοίο του οποίου τα χαρτιά έληγαν μετά από τέσσερις (4) μέρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία απάντλησης να πάψει όταν η άδειά του έληξε.

Το πλοίο τελικά πήγε στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και εκεί εντοπίστηκε πως είχε 100 τόνους πετρέλαιο που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και κατηγορήθηκε ο πλοίαρχος για λαθρεμπόριο!

Όλα αυτά μόνο ως φυσιολογικά δεν λογίζονται, την ώρα που η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της. Θα περίμενε κανείς λοιπόν, οι Έλληνες να είναι εξοργισμένοι. Όχι απαραίτητα με την κυβέρνηση και την ανικανότητά της να χειριστεί ένα τραγικό γεγονός, αλλά με την κακή τους τύχη που δεν τους έφταναν όσα είχαν και τώρα κινδυνεύει και η υγεία τους από την ρύπανση του οικοσυστήματος.

Αλλά, δεν. Υπάρχουν συνανθρωποί μας που το IQ τους δεν πρέπει να ξεπερνά αυτό της κότας και ενώ η θάλασσα είναι κατάμαυρη και τα βίντεο που κυκλοφορούν από τον βυθό του Σαρωνικού κόβουν την ανάσα, αυτοί πηγαίνουν και βουτούν. Κατά συνέπεια βγαίνουν από την θάλασσα κατάμαυροι…

Δεν πτοούνται, όμως, λένε στην κάμερα πως «σιγά μωρέ, σκουπιζόμαστε και φεύγει το πετρέλαιο». Βρέθηκε μάλιστα παππούς που είπε «δεν είναι πρόβλημα το πετρέλαιο, αλλά το ότι χειμωνιάζει και τα κοριτσάκια δεν έρχονται στην παραλία να τα δούμε».

Είναι να σοκάρεσαι από την άγνοια και αδιαφορία ορισμένων συνανθρώπων μας οι οποίοι δεν μεριμνούν ούτε για την δική τους υγεία και, αναρωτιέται κανείς, θα ενδιαφερθούν για το κοινό καλό; Δεν φτάνει μέχρι εκεί η νοημοσύνη τους.

ΥΓ. Συγγνώμη προς τις κότες.

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr

Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter