Με «Ειδομένη στη Μεσόγειο» απειλεί η Αυστρία

22/09/17 • 10:20 | UPD 22/09/17 • 10:20

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Απορροφημένοι από την επανεκλογή της Μέρκελ και την «καταλανική ανταρσία», κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου γίνονται εκλογές στην Αυστρία, που πέρυσι μας έκαψε τη γούνα στο μεταναστευτικό.

papadatos Mπάλα είναι και διχάζειΓράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Ας μην ξεχνάμε ότι «μητέρα της κρίσης» στην Ειδομένη ήταν η αυστριακή κυβέρνηση, που έκλεισε τον Βαλκανικό Διάδρομο. Τώρα απειλεί με ακόμη σκληρότερη τακτική, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς αυξάνονται ανησυχητικά οι αφίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο από την Τουρκία.

«Κάναμε πολύ καλά που κλείσαμε τον Βαλκανικό Διάδρομο και θα δώσω μάχη για να κλείσει και ο Μεσογειακός Διάδρομος», δήλωσε τις προάλλες στο Γκρατς το φαβορί για την αυστριακή καγκελαρία, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο χαρισματικός νεανίας που μετέτρεψε το ιστορικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) σε προσωποπαγή μηχανισμό.

Ο Κουρτς είναι μόλις 31 χρόνων και μάλλον θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ευρώπης σε συνεργασία με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO), που έχει ρετουσάρει πολύ τη βιτρίνα του σε σχέση με την περίοδο Χάιντερ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κουρτς έγινε υπουργός Εξωτερικών μόλις στα 27 και ήταν ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε σε επιθέσεις κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό «laissez-passer» του 2015-16.

Το κυβερνητικό του πρόγραμμα δεν προβλέπει μόνο κλείσιμο των χερσαίων/θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε., αλλά και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες – ακόμη και Ευρωπαίους πολίτες. Ο Κουρτς υπόσχεται να κλείσει τους ισλαμικούς παιδικούς σταθμούς στην Αυστρία ώστε «να μη δημιουργούνται παράλληλες κοινωνίες», ενώ ανάγκασε τον Σοσιαλιστή απερχόμενο καγκελάριο, Κρίστιαν Κερν, να ενστερνιστεί την ατζέντα του. «Κάθε πολίτης πρέπει να σέβεται τους νόμους», λέει συγκαταβατικά ο Κερν σε προεκλογικό σποτάκι, απευθυνόμενος στον θαμώνα ενός μπαρ. Ο τελευταίος, «αν και μη ρατσιστής», λέει ότι φοβάται για τη χώρα του και θεωρεί απαράδεκτο να κυκλοφορούν γυναίκες με μπούρκα στη Βιέννη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου