Η κυβέρνηση ναυαγεί μαζί με το «Αγία Ζώνη»

21/09/17 • 10:41 | UPD 21/09/17 • 10:41

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς #Απόψεις #Αμυράς #ΕΤ

Ο νόμος του Μέρφι είναι πολλές φορές αμείλικτος. Στην περίπτωση της κυβέρνησης για την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού έχουν ενεργοποιηθεί δύο βασικές διατάξεις του: «Οταν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει» και «όταν τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, θα γίνουν».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Μέσα από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχουν αναδειχθεί κρατικές παθογένειες, η ανικανότητα της κυβέρνησης, η ατολμία του Μαξίμου και η προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών. Εκτός από τη δεδομένη περιβαλλοντική καταστροφή των ακτών της Αττικής, διαπιστώθηκε ότι κρατικές υπηρεσίες χορηγούν προσωρινές άδειες σε σαπιοκάραβα όπως το «Αγία Ζώνη», ενώ το σκάφος που ανέλαβε την απάντληση του πετρελαίου μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο συνθέτοντας μία εικόνα «Κολομβίας», που επικρατεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπως προκύπτει από τα γεγονότα.

Το κυβερνητικό ναυάγιο είναι πρωτοφανές. Τα αντανακλαστικά του υπουργείου στη βύθιση του μικρού δεξαμενοπλοίου αποπνέουν «μούχλα». Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τις τρεις πρώτες ημέρες η ηγεσία του ΥΕΝ διαβεβαίωνε ότι το πρόβλημα ήταν υπό έλεγχο και οι πετρελαιοκηλίδες δεν θα έφταναν ποτέ στη Γλυφάδα, όταν το μαζούτ ήδη είχε ποτίσει τη μισή αττική παραλία, αλλά και ότι στις υπηρεσίες του είχε στηθεί «πάρτι» με τις άδειες αξιοπλοΐας.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός, που εμφανίσθηκε 5 μέρες μετά το συμβάν, σε σύσκεψη στο Μαξίμου ξήλωσε την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, που έδωσε την προσωρινή άδεια στο «Αγία Ζώνη» και υπάγεται στο υπουργείο και το Λιμενικό Σώμα.

Και μόνο για αυτόν το λόγο ο κ. Κουρουμπλής έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Οταν ο Τσίπρας ξηλώνει το υπουργείο, κανένας υπουργός δεν μπορεί να σταθεί στη θέση του. Οι αστειότητες περί ατυχίας επειδή το ναυάγιο έγινε νύχτα αντί για πρωί και επειδή μετέφερε μαζούτ αντί για πετρέλαιο παραπέμπει περισσότερο σε υπηρεσίες ΙΚΑ παρά σε μάχιμο υπουργείο.

Επιπλέον, το πλοίο που ανέλαβε την απάντληση του πετρελαίου είχε στα αμπάρια του λαθραία καύσιμα, γεγονός που αναδεικνύει αυτό που όλοι γνωρίζουν στον Πειραιά: Τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης καυσίμων αλωνίζουν, το σύστημα εισροής-εκροής έχει μείνει στα χαρτιά και ενώ η κυβέρνηση υποστήριζε ότι θα γέμιζε τα δημόσια ταμεία με 1,5 δισ. ετησίως από την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του για την επέτειο από την εκλογική του νίκη πριν από 2 χρόνια τόνισε ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση είναι ζήτημα χρόνου:

«Είμαστε ακόμη στο νερό και κολυμπάμε, αλλά το κεφάλι μας είναι έξω, παίρνουμε ανάσες και βλέπουμε καθαρά τη στεριά, τη βλέπουμε».

Ας το προσέξει ο πρωθυπουργός γιατί και το «Αγία Ζώνη» βυθίσθηκε 300 μέτρα από τη στεριά και ακόμη το μαζούτ μαυρίζει τις παραλίες…

Τέλος στους «τζάμπα μάγκες» 

Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην ξαναψηφίσουν νομοσχέδιο, ακόμη κι αν συμφωνούν με διατάξεις του, όταν δεν υπάρχει η δεδηλωμένη από την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. βάζει τέλος στα κομματικά παιχνίδια της συμπολίτευσης. Επί δύο χρόνια βλέπαμε «τζάμπα μάγκες» βουλευτές της συγκυβέρνησης να μην ψηφίζουν άρθρα νομοσχεδίων γνωρίζοντας ότι θα υπερψηφισθούν από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν θα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο κυρίως οι ΑΝ.ΕΛ. συντηρούσαν την εκλογική τους πελατεία καταψηφίζοντας διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων και θρησκευτικής συνείδησης. Με αυτό τον τρόπο είχαν και την πίτα της πελατείας τους ολάκερη και το σκύλο της εξουσίας χορτάτο. Τώρα τελείωσαν τα ψέματα και ευτυχώς που η αρχή έγινε από την τροπολογία για την «Τουρκική Ενωση», η οποία τελικώς απεσύρθη από τη διαδικασία ψήφισης. Οπως ενωμένοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ψηφίζουν τα Μνημόνια χωρίς καμία απώλεια, έτσι θα πρέπει να τοποθετούνται και στα υπόλοιπα νομοσχέδια. Γιατί πλέον «ο τζάμπα πέθανε».

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου