Ο Τσίπρας εξαπάτησε τους πολίτες και στις 20 Σεπτεμβρίου 2015

20/09/17 • 10:27 | UPD 20/09/17 • 10:27

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

Πριν από ακριβώς από δύο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο πανηγύριζε τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Αυτή την εκλογική διαδικασία επικαλείται διαρκώς ο πρωθυπουργός σε όποιον του ασκεί κριτική. Με πολύ μεγάλο θράσος απαντάει πως ο κόσμος… ήξερε τι ψήφιζε τον Σεπτέμβριο του 2015. Ελα, όμως, που όπως αποδείχθηκε από την πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε για δεύτερη φορά τους πολίτες.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 Ποια πετρελαιοκηλίδα, ποια μνημόνια…Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΣΤΙΣ προγραμματικές δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραφε ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον από το παρόν που ζούμε σήμερα. Και αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ομολόγησε και ο ίδιος, τότε, δεν είχε τις «αυταπάτες» του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου του 2015.

 

ΠΩΣ περιέγραφε όμως ο πρωθυπουργός τη… μελλοντική διετία 2015-2017 από το βήμα της Βουλής; Δεσμευόταν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έκλεινε χωρίς καμία χρονοτριβή. Μόνο που ολοκληρώθηκε εννέα μήνες αργότερα. Προέβλεπε δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη για το 2016, την οποία ακόμα δεν έχουμε δει ενώ τελειώνει και το 2017. Υποσχόταν πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων τον Ιούλιο του 2015 και ήδη έχουν ψηφιστεί νέες επιβαρύνσεις άνω των 9 δισεκατομμυρίων.

ΕΛΕΓΕ ότι θα υπάρξει συμφωνία απομείωσης του δημόσιου χρέους. Τελικά ακόμα κι όταν αυτή ολοκληρωθεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν θα προβλέπει ούτε ένα ευρώ περικοπής χρέους, αλλά μόνο ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Ελεγε ότι θα υπάρξει επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ήταν εκείνος τελικά που δημιούργησε τη γενιά εργαζομένων των 300 ευρώ. Υποσχόταν τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, με τη δημιουργία ειδικού φορέα προσέλκυσης κεφαλαίων, τον ίδιο ακριβώς που υποσχέθηκε και στη ΔΕΘ την προηγούμενη Κυριακή!

ΔΗΛΩΝΕ σίγουρος πως θα αποτραπούν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων σε funds, οι οποίες όχι μόνο έχουν ξεκινήσει, αλλά θα συνοδευτούν και από μαζικούς πλειστηριασμούς α’ κατοικίας. Δεσμευόταν για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, αλλά είναι εκείνος που θα θέσει προς πώληση ακόμα και μονάδες παραγωγής ενέργειας. Υποσχόταν μεταρρύθμιση στο δημόσιο και εθνικό μητρώο στελεχών, στον ΟΑΣΘ, όμως, τοποθέτησε διοικητή τον Στέλιο Παππά, με μόνο κριτήριο τα κομματικά του παράσημα. Ελεγε πως θα πετύχει αναδιανομή φορολογικών βαρών υπέρ των αδυνάτων και τελικά αύξησε όλους τους έμμεσους φόρους, ενώ θα μειώσει το αφορολόγητο στα 5.400 ευρώ.

ΤΟ ΠΙΟ μεγάλο ψέμα, όμως, το είπε στους συνταξιούχους. Δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις κύριων συντάξεων, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Σε αυτό τον τομέα «πέτυχε» και τους τρεις στόχους. Το ΕΚΑΣ θα εξαφανιστεί από το 2020, οι επικουρικές έχουν ήδη κουρευτεί, ενώ οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν δραστικά από το 2019.

ΤΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ψευδοαφηγήματα του Αλέξη Τσίπρα δεν τελείωσαν το καλοκαίρι του 2015. Ούτε καν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Συνεχίζονται και θα συνεχίζονται έως τις επόμενες εκλογές. Τότε, οι πολίτες που εξαπατήθηκαν ήδη δύο φορές, θα δώσουν στην κάλπη την… απάντηση.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου