Το πρώτο βήμα έγινε στη ΔΕΘ

18/09/17 • 10:25 | UPD 18/09/17 • 10:25

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

Oλoι οι πολιτικοί μπορούν να υποσχεθούν ό,τι θέλουν. Πολλές φορές, μάλιστα, χωρίς μέτρο. Το ζήσαμε αρκετές φορές στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το κοντέρ στην υποσχεσιολογία το έσπασε το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας εξαπατώντας και στις δύο βουλευτικές εκλογές τους ψηφοφόρους.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 «Κολυμπάτε ελεύθερα… βγαίνουμε από το Μνημόνιο»Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΥΣΤΕΡΑ από όσα έχει βιώσει η καταταλαιπωρημένη από τα Μνημόνια κοινωνία, έχει αποδειχθεί πλέον πως η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με το πάτημα ενός κουμπιού ούτε με… ένα νόμο και ένα άρθρο. Η κατάσταση, επίσης, δεν πρόκειται να αλλάξει με τη στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης. Από τη μία επιχειρεί στη θεωρία να παρουσιάσει πως είναι φιλικά διακείμενη σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις και από την άλλη στην πράξη μπλοκάρει ιδεοληπτικά κάθε προσπάθεια σε αυτά τα δύο πεδία.

ΠΙΑ δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χρήμα. Πρέπει να ειπωθεί η πραγματικότητα στους πολίτες και να παρουσιαστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Το πρώτο βήμα έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Απέφυγε την παροχολογία και έριξε το βάρος σε προτάσεις για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν απαιτούν θυσίες από την κοινωνία αλλά θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη χώρα.

Η ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ κρατικών δαπανών, η αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου, το οριστικό τέλος στις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, η παράταση της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», η παραχώρηση περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ, η σύνδεση της αξιολόγησης των ΑΕΙ με τη χρηματοδότησή τους, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η διενέργεια φοιτητικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα επιφέρει ουσιαστικά «απενεργοποίηση» των παρατάξεων. Πρόκειται για εξαιρετικά τολμηρές προτάσεις που είναι βέβαιο πως θα ξεσηκώσουν κύμα αντιδράσεων από όσους θέλουν να μην καταπολεμηθούν παθογένειες δεκαετιών, αλλά αν εφαρμοστούν θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

ΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό περιβάλλον με μείωση του φόρου επιχειρήσεων και ελάφρυνση στα χαμηλά εισοδήματα, η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων με ταχύτατους ρυθμούς, το άνοιγμα σε εγχώριους και ξένους επενδυτές χωρίς ιδεοληψίες, το μπλόκο σε παρασιτικούς και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, τα κίνητρα για δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόκειται για προτάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν εύφορο έδαφος στην επιχειρηματικότητα, να επανεκκινήσουν την πραγματική οικονομία, να φέρουν νέες δουλειές και σιγά σιγά να αυξήσουν και τους μισθούς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ν.Δ. διατύπωσε ξεκάθαρα το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Η χώρα είτε θα αποκολληθεί από πολιτικές που τροφοδοτούν ένα μη παραγωγικό κράτος και θα ρίξει το βάρος σε πολιτικές οι οποίες στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα για να βιώσει πραγματική ανάπτυξη είτε θα συνεχίσει να βυθίζεται ακολουθώντας το πασοκο-συριζαϊκό μοντέλο. Το δημοσιονομικό πρόβλημα κάποια στιγμή θα λυθεί, αλλά το ζητούμενο είναι να αναγεννηθεί η πραγματική οικονομία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι με υπερφορολόγηση ή συνεχές κούρεμα μισθών, συντάξεων. Αυτό είναι και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου