Οι κρυφοί φόβοι της Γερμανίας

18/09/17 • 10:19 | UPD 18/09/17 • 10:21

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Τι ώθησε άραγε τη «Monde» να δώσει έμφαση στις «αδυναμίες του γερμανικού μοντέλου» μία εβδομάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές; Ισως η έρευνα να υποκινήθηκε από αισθήματα ζηλοφθονίας των Γάλλων για την πρωτοκαθεδρία της Μέρκελ.

papadatos Οι μαύρες κηλίδες του βιομηχανικού πολιτισμούΓράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

«Οι Γερμανοί δεν είναι θεοί, έχουν κι εκείνοι τα τρωτά τους», θα μπορούσε να συμπεράνει ο αναγνώστης της «Monde» αναδιφώντας στα σκάνδαλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στη «ρηχή προεκλογική εκστρατεία, που δεν ασχολήθηκε με το μέλλον της χώρας», στη ραγδαία γήρανση, που θα μειώσει κατά 2,5 εκατομμύρια τον ενεργό πληθυσμό της Γερμανίας ως το 2025. Αρκεί όμως να δείχνουμε την καμπούρα του γείτονα για να ισιώσει η δικιά μας;

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ακόμη και οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν πετάνε στα σύννεφα. Εχουν συναίσθηση του πόσο εύθραυστη είναι η οικονομική τους ασφάλεια σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό κόσμο, ενώ πολλοί μουρμουρίζουν για τα προβλήματα που συσσωρεύονται στην καθημερινότητά τους. Αν πάρει κάποιος τοις μετρητοίς την έρευνα του Ινστιτούτου Ράινγκολντ, θα πιστέψει πως η Γερμανία βαδίζει στα ίχνη της… Ελλάδας. Οι ερωτηθέντες βλέπουν τη Γερμανία ως μια εγκαταλειμμένη χώρα, με κακοσυντηρημένα σχολεία, επικίνδυνες γειτονιές, μόνιμα κυκλοφοριακά προβλήματα, διαπλοκή πολιτικών-επιχειρηματιών και κοινωνική αδικία, για να μη μιλήσουμε για τους εφιάλτες του προσφυγικού. Ακόμη κι αν η έρευνα δεν θεωρηθεί αντιπροσωπευτική (είχε μικρό δείγμα), τα υψηλά ποσοστά της AfD δείχνουν πως έχει βάση.

Τα ινστιτούτα Ράινγκολντ, Αλενσμπαχ και Χανς Μπέκλερ συμφωνούν πως οι Γερμανοί θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή για να βγάλουν τη Μέρκελ, επειδή η καγκελάριος τους εμπνέει ασφάλεια στην αντιμετώπιση των ογκούμενων κοινωνικών προβλημάτων και «στριφνών» ξένων ηγετών, όπως ο Τραμπ, ο Ερντογάν και ο Πούτιν. Εξάλλου οι 8 Γερμανοί στους 10 αξιώνουν από το κράτος να τους παρέχει σιγουριά και ασφάλεια – πού μυαλό για ρίσκα και ιδιωτικές πρωτοβουλίες!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου