«Κολυμπάτε ελεύθερα… βγαίνουμε από το Μνημόνιο»

16/09/17 • 11:00 | UPD 16/09/17 • 11:00

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

Σε λιγότερους από 11 μήνες η χώρα βγαίνει οριστικά από τα Μνημόνια και την επιτροπεία των δανειστών. Από το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν φοροελαφρύνσεις. Από το Grexit περάσαμε στο Grinvest.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Θα καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποθεώνουν τους υπουργούς, καθώς πλέον πληρώνουν χαμηλές εισφορές. Θα επιστραφούν οι «κλεμμένες» εισφορές ασθενείας σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Οι πολίτες της Αττικής μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα αγνοώντας την πετρελαιοκηλίδα, έτσι κι αλλιώς σε λίγες ημέρες οι ακτές θα είναι πιο καθαρές από πριν.

ΟΛΑ τα παραπάνω έχουν ειπωθεί από τον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς. Και επειδή κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως όσα έγιναν το καταστροφικό 2015 είναι πλέον… περσινά ξινά σταφύλια, αξίζει κανείς να ασχοληθεί με όσα λένε και υπόσχονται τώρα τα κυβερνητικά στελέχη. Η πραγματικότητα που προπαγανδίζουν δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία. Αρκετές φορές, μάλιστα, η διάψευση γίνεται από άλλους υπουργούς είτε για εσωκομματικούς λόγους είτε… κατά λάθος.

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η χώρα θα βγει από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία των έως τότε αξιολογήσεων, την επίτευξη των στόχων και το αν η χώρα θα μπορεί να δανείζεται κανονικά από τις αγορές. Ακόμα, όμως, κι αν επιτευχθεί, θα πρόκειται για έξοδο στα «χαρτιά». Η κυβέρνηση έχει ήδη προνομοθετήσει μέτρα για την περίοδο 2019 – 2022, με τα πιο επώδυνα να είναι οι μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου. Οσον αφορά στο τέλος της επιτροπείας, είναι δεδομένο πως δεν θα έρθει ουσιαστικά πριν από το 2060 λόγω της σύνδεσής της με τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ του Αλέξη Τσίπρα για φοροελαφρύνσεις γκρεμίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών που διέρρευσε πως υπάρχει πιθανότητα για λήψη νέων πρόσθετων μέτρων ακόμα και για το 2018. Το Grinvest πήγε στα… τσακίδια μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε Σκουριές, Ελληνικό, Κέρκυρα και ο Καρανίκας αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του Μαξίμου για τους επενδυτές. Η υπόσχεση για κατάργηση των Πανελλαδικών… καταργήθηκε με τη δημοσίευση του σχεδίου για το νέο σύστημα εισαγωγής, το οποίο όχι μόνο τις διατηρεί, αλλά ενισχύει και την υπερφροντιστηριοποίηση του Λυκείου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Τάσος Πετρόπουλος, που ισχυριζόταν πως οι επαγγελματίες τον αποθεώνουν για τη μείωση εισφορών και κατηγορούσε τα μέσα ενημέρωση για «φακ νιουζ» (σ.σ.: έτσι τα είχε αποκαλέσει στη Βουλή), μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών σχεδίου για πλαφόν στο ύψος φόρων – εισφορών βρίσκεται εκτεθειμένος. Παράλληλα έχει το θράσος να διαρρέει fake news για «επιστροφή κλεμμένων» σε συνταξιούχους, ενώ δεν υπάρχουν τα κονδύλια και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετσοκόψει τις συντάξεις μέσω προσωπικής διαφοράς.

ΤΟΝ Παναγιώτη Κουρουμπλή, που προέτρεψε τους πολίτες να κολυμπούν στον Σαρωνικό, τον διέψευσε ο υπουργός Υγείας που παραδέχθηκε πως απαγορεύεται η κολύμβηση. Ενώ ο Νεκτάριος Σαντορινιός που ισχυρίστηκε πως όλα θα καθαρίσουν σε 20 ημέρες διαψεύστηκε από τους επιστήμονες, που εκτιμούν πολύχρονη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ μιας εικονικής πραγματικότητας και η παραγωγή fake news αποτελούν τη βασική στρατηγική της κυβέρνησης για να κρύψει την επώδυνη πραγματικότητα και τις αστοχίες της. Είναι ξεκάθαρο πως τα ψέματα δεν τελείωσαν το 2015, αλλά θα συνεχιστούν έως το στήσιμο της κάλπης.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου