Τα «fake news» των υπουργών για τη δήθεν επενδυτική έκρηξη

13/09/17 • 10:08 | UPD 13/09/17 • 10:08

Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή την περίοδο πρέπει να διαβάζουν πολύ Πιραντέλο. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι υπουργοί διακινούν χωρίς καμία αιδώ στοιχεία που εμπίπτουν χωρίς δεύτερη κουβέντα στην κατηγορία των «fake news» για επενδυτική αύξηση-ρεκόρ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

amyras-teliko-arthrografos-1100-130x140 Στα τσακίδια, αυτό ακριβώς!

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ακούσαμε στον Σκάι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι τα τελευταία 2 χρόνια είχαμε τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων της τελευταίας 10ετίας, διαβάσαμε με προσοχή αλλά και με απορία το άρθρο του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» να περιγράφει τη δική του επενδυτική άνοιξη.

«Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε», όπως θα έλεγε ο Πιραντέλο, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ας δούμε τους ισχυρισμούς των υπουργών και πώς οι αριθμοί τους διαψεύδουν.

Ο κ. Τζανακόπουλος προφανώς επικαλέσθηκε τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα οποία οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 11,2%, ποσοστό το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι το υψηλότερο της δεκαετίας. Το ίδιο επιχείρημα επικαλείται και ο κ. Παπαδημητρίου. Ωστόσο στο δεύτερο τρίμηνο οι επενδύσεις παγίων μειώθηκαν κατά 4,6% και συνολικά οι επενδύσεις κατά 17,1%! Οι υπουργοί χρησιμοποίησαν τα βολικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου και δεν συνυπολόγισαν τα πιο πρόσφατα του δευτέρου τριμήνου, που πρέπει να είναι από τα χειρότερα της δεκαετίας!

Για να μην μπλέξουμε με νούμερα οι επενδύσεις το 2015 είχαν μηδενική μεταβολή (0%), το 2016 παρέμειναν στο 0% και στο εξάμηνο του 2017 κινούνται με υποτονικό ρυθμό 2,7%. Τώρα πώς το 0% μεταφράσθηκε σε επενδυτική έκρηξη μόνο οι υπουργοί το ξέρουν, λες και οι πολίτες αλλά και οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην αγορά.

Ας περάσουμε σε άλλο επιχείρημα του Μαξίμου: «Στο πρώτο πεντάμηνο σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή ξένων επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας ύψους 1,6 δισ.». Πράγματι, αλλά από αυτό το ποσό 1,2 δισ. είναι τα λεφτά που έδωσε η Fraport στο Δημόσιο για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, επένδυση που ήταν έτοιμη από το 2014 αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ την υπέγραψε τον περασμένο Απρίλιο.

«Ναι, αλλά είχαμε εισροή καταθέσεων 2,5 δισεκατομμυρίων τον Ιούλιο», λένε στο Μαξίμου. Καμία αντίρρηση, αλλά στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε εκροή καταθέσεων άνω των 45 δισεκατομμυρίων, όταν μάλιστα από τον Ιούνιο του 2015 ισχύει το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών. Πανηγυρίζουν για τα 2,5 δισ., αλλά δεν βλέπουν τα 45 δισ.;

«Ομως είχαμε ανάπτυξη 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο», θα αντιτείνουν οι υπουργοί όταν χάθηκε η αναπτυξιακή ευκαιρία της διετίας 2015-2016. Φέτος η υπόλοιπη ευρωζώνη τρέχει με ρυθμούς άνω του 2,2% του ΑΕΠ και το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2014.

Με περιστασιακά στοιχεία, ανακολουθίες και συγκρίσεις ανόμοιων μεγεθών η κυβέρνηση επιχειρεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα και να μεγιστοποιήσει επιδόσεις κάτω του μετρίου. «Να ντύσουμε τους γυμνούς», όπως θα έλεγε και ο Πιραντέλο.

Oποιος δεν είναι με τον Καρανίκα τα «παίρνει» από τους Καναδούς

Πριν από 20 ημέρες, όταν βρισκόταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας το συνέδριο του Ταλίν για τα εγκλήματα του ολοκληρωτισμού, η κυβερνητική προπαγάνδα και τα πρόθυμα «παπαγαλάκια» της εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ είχαν ρίξει στην «αγορά» το δόγμα «πας μη κομμουνιστής, ναζιστής». Τώρα που ξέσπασε η υπόθεση Eldorado τα παπαγαλάκια άρχισαν άλλο τροπάριο. «Οποιος τα βάζει με τον Καρανίκα τα παίρνει από τους Καναδούς», διαρρέουν. Προφανώς κοιτάζονται στον καθρέφτη και τα λένε αφού πρώτα έχουν πάρει το «χαρτζιλίκι» τους. Αξιο το φιλοδώρημά τους αλλά δεν πείθουν ούτε τα αφεντικά τους.

Φανταστείτε να μην ήταν και φιλοεπενδυτικοί…

Μέσα σε 24 ώρες κυβερνητικά στελέχη τα έβαλαν με την Eldorado κατηγορώντας τη για αποικιοκρατική συμπεριφορά και με τη Fraport για τις υπηρεσίες καθαριότητας στα αεροδρόμια. Φανταστείτε να μην είχε κάνει και τη φιλοεπενδυτική του στροφή στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός τι θα συνέβαινε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα, ούτε οι υπουργοί του να γίνουν φιλελεύθεροι όταν ο κρατισμός είναι το τελευταίο αποκούμπι τους. Οι επενδύσεις θέλουν σταθερό έδαφος και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διασφάλιση αυτού του όρου.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δημοφιλή