(Παρ)ερμηνεύοντας τον Λαλιώτη

12/08/17 • 10:53 | UPD 12/08/17 • 10:53

Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, και ο Συριζαίος ονειρεύεται ψήφους και συμπράξεις. Μέχρι που ξυπνάει. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΣΥΡΙΖΑ, ονειρεύεται πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα γίνει το δεκανίκι που χρειάζεται η κυβέρνηση.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ερμήνευσε μάλιστα το πρόσφατο άρθρο του Κώστα Λαλιώτη στο thecaller ως ξεκάθαρη τοποθέτηση του ιστορικού στελέχους υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ! Μάλιστα, έδωσε και έναν ιδιαίτερα δραματικό τόνο στην ανάλυσή του, λέγοντας πως «όσοι πιστεύουν ότι αυτά που είπε με το άρθρο του ο Κώστας Λαλιώτης δεν τους αφορούν πλανώνται πλάνην οικτράν». Για να δούμε, λοιπόν, ποιος είναι ο πλανεμένος.

Ο κ. Λαλιώτης στο μακροσκελές άρθρο του δεν έχει γράψει ούτε μία λέξη για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Ούτε μία. Αντιθέτως, όλο το κείμενο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου με αναφορές σε οικονομικά στοιχεία του παρελθόντος. Παράλληλα, επικεντρώνει την επίθεσή του στον αιώνιο πολιτικό αντίπαλό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, χωρίς και πάλι να κάνει καμία αναφορά στη σημερινή Νέα Δημοκρατία ή την παρούσα κυβέρνηση. Πού είδε λοιπόν ο κ. Κουρουμπλής το Λαλιώτικο κάλεσμα στην Κουμουνδούρου;

Για να φρεσκάρουμε λίγο περισσότερο τη μνήμη του υπουργού, παραθέτουμε την απάντηση του κ. Λαλιώτη τον περασμένο Νοέμβριο στον Χρήστο Σπίρτζη: «Οι αναφορές του Χρήστου Σπίρτζη στο πρόσωπό μου στη συνέντευξή του στη “ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής” (με τίτλο “θα χορέψω ταγκό στο Σύνταγμα”) με αφήνουν αδιάφορο. Δεν με αφορούν γιατί διαχρονικά με αδιατάρακτες σχέσεις ανήκω στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πιστεύοντας απόλυτα στον αυτόνομο πολιτικό λόγο τους, στην αυτοδύναμη στρατηγική τους και στον καταλυτικό, διακριτό ρόλο τους με σαφείς ιδεολογικές οριοθετήσεις και προγραμματικές αντιπαραθέσεις τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ. Είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια ότι ο Χρήστος Σπίρτζης έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και χορεύει σφιχταγκαλιαστά “ταγκό” με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του καθώς και με τους ΑΝΕΛ και τα στελέχη τους. Οι χορογραφίες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι δικές τους και αφορούν αποκλειστικά μόνον αυτούς».

Το ίδιο ξεκάθαρη ήταν και άλλη τοποθέτησή του, όταν, με αφορμή τη διάψευση δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να εισηγείται τη διαγραφή Βενιζέλου, έγραφε: «Οι θέσεις μου είναι διαχρονικά γνωστές, διαφανείς και σαφέστατες και συνδέονται άρρηκτα με μια ιστορική διαδρομή της Παράταξής μας. Η κατοχύρωση και ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Κεντροαριστεράς ως Δημοκρατικού και Προοδευτικού Πόλου συνδέεται άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα με τον αυτόνομο λόγο του, την αυτοδύναμη στρατηγική του και τον καταλυτικό διακριτό ρόλο του. Αυτό προϋποθέτει, οριστικά και αμετάκλητα, σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις, σαφείς προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ».

Ηθικόν δίδαγμα: Τα καρβέλια που ονειρεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήνονται με τίποτα…

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δημοφιλή