Όσοι απέχουν από την αξιολόγηση να μην παίρνουν επίδομα θέσης

12/08/17 • 10:47 | UPD 12/08/17 • 10:47

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, το 70% με 80% των δημοσίων υπαλλήλων απείχε από την αξιολόγηση, ενώ σοβαρή εμπλοκή στη διαδικασία προκάλεσε η άρνηση των προϊσταμένων των υπηρεσιών να παραλάβουν τα φύλλα καταγραφής.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Πρόκειται για μία φυσιολογική εξέλιξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια όχι μόνο απέρριπτε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης αλλά πρωτοστατούσε σε καταλήψεις γραφείων υπουργών και διοικητών ΔΕΚΟ, που προσπαθούσαν να προχωρήσουν τη διαδικασία.

Η σημερινή υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη είχε δεσμευθεί ότι δεν θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος των υπαλλήλων που δεν συμμετείχαν και τώρα προτίθεται να καταθέσει διάταξη που θα συνδέει την αξιολόγηση με την κινητικότητα. Δηλαδή όσοι δεν συμμετάσχουν στη διαδικασία θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα να μετακινηθούν στις θέσεις που επιθυμούν.

Ομως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί για να υπηρετούν τους πολίτες και να εφαρμόζουν τους νόμους.
Η άρνησή τους να αξιολογηθούν αποτελεί σοβαρό διοικητικό παράπτωμα και το κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με σοβαρότητα και με γνώμονα τα συμφέροντα των φορολογουμένων που είναι και ο κύριος χρηματοδότης του Δημοσίου.

Οταν στον ιδιωτικό τομέα η ανεργία είναι στο 22%, γίνεται πραγματικά «σφαγή» με μισθούς των 300 και 400 ευρώ και σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, συνιστά προσβολή για το κοινωνικό σύνολο η άρνηση μεγάλου τμήματος δημοσίων υπαλλήλων να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιολόγησης.

Είμαστε βέβαιοι ότι στα παιχνίδια των εργατοπατέρων της ΑΔΕΔΥ δεν μετέχουν οι ευσυνείδητοι υπάλληλοι που δίνουν καθημερινώς τη μάχη του «γκισέ», πολεμούν τη γραφειοκρατία και τελικώς διεκπεραιώνουν τη δουλειά άλλων συναδέλφων τους.

Οι ικανοί υπάλληλοι θέλουν την αξιολόγηση και πρέπει να έχουν καλύτερες αμοιβές από όσους αδιαφορούν ή απέχουν.

Οσοι λοιπόν δεν μετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης δεν πιστεύουμε ότι δικαιούνται επιδόματα θέσης ή ευθύνης. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος που «σκίζει» τα φύλλα αξιολόγησης να ζητάει πρόσθετες αμοιβές χωρίς το κράτος να γνωρίζει τι έχει κάνει στην καριέρα του και εάν είναι ικανός για τη θέση που διατηρεί.

Οταν όμως επί δεκαετίες βασικός πυλώνας του κομματικού κράτους ήταν η ισοπέδωση των υπαλλήλων δεν πρέπει να απορούμε που ακόμη και σήμερα συζητούμε ακόμη για το εάν θα πρέπει το Δημόσιο να γνωρίζει τις ικανότητες των εργαζομένων που μισθοδοτεί.

Κόψτε πρόσθετες αποδοχές από όσους δεν αξιολογούνται και προχωρήστε τη διαδικασία με όσους θέλουν να υπηρετούν το Δημόσιο και πρέπει να λογοδοτούν στους φορολογούμενους, που είναι οι τελικοί εργοδότες τους.

ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΣΘ;

Οταν ακόμη και η «Αυγή» δυσανασχετεί, έστω και μετά πολλών επαίνων, για την απόφαση διορισμού του κ. Στέλιου Παππά στην προεδρία του ΟΑΣΘ, στο Μαξίμου θα έχουν καταλάβει τι σηματοδοτούν στην κοινωνία τέτοιες κινήσεις. Η απορία όμως παραμένει: Δεν μπορούσε να βρει ο πρωθυπουργός έναν νέο άνθρωπο με πτυχία και σχετική εμπειρία για να τον τοποθετήσει στον ΟΑΣΘ; Τόσο μεγάλη είναι η λειψανδρία στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν να βρουν ένα στέλεχος της προκοπής και αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες ενός «ιστορικού προσώπου» της Αριστεράς; Ασφαλώς και θα υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως πρόθεση του Μαξίμου ήταν να δείξει ότι δεν λογαριάζει τίποτα. Μόνο που αυτό είναι ίδιον πολιτικής πενίας…

ΔΙΕΘΝΗΣ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»

Το έγκυρο ειδησεογραφικό site politico επικαλέσθηκε τις αποκαλύψεις του «Ελεύθερου Τύπου» για το μυστικό ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα προς αναζήτηση στήριξης του Μαδούρο, προκειμένου να αναδείξει σε ρεπορτάζ τους πολιτικούς που εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο καθεστώς της Βενεζουέλας.

Τα ρεπορτάζ του συντάκτη μας Ιάσονα Πιπίνη στον «Ε.Τ.» έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως και αποτελούν σημεία αναφοράς και για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για ένα δύσκολο θέμα, όπως είναι οι σχέσεις της Δύσης με τον Μαδούρο. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται!

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

 

Δημοφιλή