Υπουργικά fake news για γέλια, χαράτσια – true news για κλάματα

10/08/17 • 11:35 | UPD 10/08/17 • 11:35

Η διασπορά fake news από πολλά κυβερνητικά στελέχη αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Την τακτική αυτή την ακολουθούν το Μαξίμου και οι υπουργοί από την 25η Ιανουαρίου 2015. Προσέξτε, πρέπει να γίνει απόλυτος διαχωρισμός. Είναι άλλο οι ψευδείς υποσχέσεις που έδινε και δίνει η κυβέρνηση. Και είναι άλλο η εκ προθέσεως ψευδής ερμηνεία πραγματικών γεγονότων που έχουν συμβεί.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 «Κλήρωση» αντί αξιολόγησης θέλουν και στο Δημόσιο!Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας το βράδυ των εκλογών από τα Προπύλαια είχε πει πως «η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια, καθιστά πλέον την τρόικα παρελθόν». Η φράση του πρωθυπουργού δεν αποτελούσε υπόσχεση, αλλά διαπίστωση η οποία αποδείχθηκε ψευδής. Λίγες εβδομάδες αργότερα η κυβέρνηση πανηγύριζε επιμένοντας πως η τρόικα καταργήθηκε οριστικά και πως οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονταν πλέον με τους θεσμούς. Τελικά, αποδείχθηκε ότι το Μαξίμου απλώς είχε «βαφτίσει» την τρόικα… θεσμούς.

ΣΤΟ πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση επέμενε διαψεύδοντας ως fake news τα δημοσιεύματα για κατάρτιση plan b. Οι σαρωτικές αποκαλύψεις έχουν πλέον αδιαμφισβήτητα αποδείξει ότι υπήρχε plan b και μάλιστα με πρωθυπουργική έγκριση, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε. Κατά τη διάρκεια της ψήφισης της συμφωνίας της πρώτης αξιολόγησης ο Γιώργος Κατρούγκαλος έσκιζε τα ρούχα του πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και μιλούσε για αναληθή δημοσιεύματα. Μέχρι τη στιγμή που λίγους μήνες αργότερα οι συνταξιούχοι έκαιγαν τις επιστολές, που τους είχε στείλει, έξω από το υπουργείο του αποδεικνύοντας ποια ήταν η αλήθεια.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και όλοι οι υπουργοί του επιμένουν πως η συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν περιλαμβάνει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Ενώ είναι ξεκάθαρο από τη συμφωνία πως επιφέρει σημαντικό κούρεμα στις κύριες συντάξεις και νέες επιβαρύνσεις μέσω της μείωσης του αφορολογήτου. Η πλήρης αποκατάσταση της αλήθειας θα γίνει στις αρχές του 2019 όταν εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό.

ΑΥΤΑ ήταν κάποια από τα πιο τρανταχτά fake news των δυόμισι ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και άλλα… καθημερινά, τα οποία λένε είτε στη Βουλή είτε σε μέσα ενημέρωσης υπουργοί και βουλευτές.

ΠΙΣΤΗ στην τήρηση της γραμμής των fake news αποδείχθηκε χθες και η υπουργός Εργασίας. Με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πρόσθετη επιβάρυνση για αυτοαπασχολούμενους υπογραμμίζοντας ότι οι εισφορές έχουν θεσμοθετηθεί από τον περσινό νόμο Κατρούγκαλου.

ΕΙΝΑΙ πραγματικά προκλητικό αυτό που ισχυρίζεται η Εφη Αχτσιόγλου. Αν ακολουθήσει κανείς τη συλλογιστική της, τότε, την 1η Ιανουαρίου 2019 που θα κοπούν οι συντάξεις, με την ίδια ευκολία η κυβέρνηση θα ισχυριστεί πως δεν θα πρόκειται για νέα χαράτσια, καθώς ψηφίστηκαν το 2017. Αλλά τότε δυστυχώς οι συνταξιούχοι θα κλαίνε από τα true news!

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή