«Εκεχειρία» μέχρι τις Γερμανικές εκλογές

10/08/17 • 11:19 | UPD 10/08/17 • 11:19

Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν είναι η επίσημη γραμμή του Μαξίμου ή απλώς ένα ακόμη πυροτέχνημα που «πέταξε» ο Γ. Κατρούγκαλος, αλλά ήδη αρχίζει να υφαίνεται το νέο παραμύθι της κυβέρνησης.

amyras-teliko-arthrografos-1100-130x140 Τα έβαλαν με την αριστεία, έχασαν την κοινωνίαΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, στην τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου το ΔΝΤ θα ασκήσει ασφυκτικό έλεγχο προς τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. «Νικάμε», δηλαδή, όπως κερδίζαμε τους προηγούμενους μήνες όταν στο Μαξίμου διέβλεπαν μέτωπο της Ευρώπης κατά των «γραφειοκρατών» του ΔΝΤ και αποβολή του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Τελικώς το ΔΝΤ όχι μόνο έμεινε αλλά επέβαλε τα επώδυνα μέτρα σε συντάξεις και φόρους χωρίς να βάλει ούτε ένα δολάριο! Αυτό θα το σκεφτεί τους επόμενους μήνες και εφόσον υπάρξει αλλαγή στάσης από το Βερολίνο σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα υπόλοιπα είναι για να σκαρφίζονται μάχες και πολέμους οι «επιτελείς» του Μαξίμου όταν γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι το συνηθισμένο: άτακτη υποχώρηση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει εκεχειρία σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του μνημονίου. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν θέλουν καμία αναστάτωση στην ευρωζώνη μέχρι τις κάλπες, όπου αναμένεται να θριαμβεύσει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Αντιθέτως, θα προβάλλουν τους θριάμβους της Ελλάδας όπως ήταν η έξοδος στις αγορές, οι οποίες στην πράξη ήταν επιτυχία του Βερολίνου που έδειξε στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Αθήνα.

Το ίδιο ισχύει και στο μεταναστευτικό, όπου οι Γερμανοί αφού έκλεισαν τα βόρεια σύνορα τώρα θα στείλουν πρόσφυγες στην Αθήνα, περισσότερο για να συμβολίσουν την εκτόνωση του προβλήματος.

Τα δύσκολα θα αρχίσουν από τον Οκτώβριο όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και οι δανειστές δεν θα έχουν κανέναν λόγο να χαριστούν στον κ. Τσίπρα. Θα ζητήσουν πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το Δημόσιο και το συνδικαλιστικό έχοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Σε ό,τι αφορά το χρέος οι αποφάσεις θα μετατεθούν για το καλοκαίρι του 2018 όταν θα γίνει η τελική αξιολόγηση του προγράμματος από το ΔΝΤ. Το πιθανότερο είναι ότι τα μέτρα που θα δεχθεί το Βερολίνο για το χρέος θα είναι «ρηχά», οπότε θα έχουμε το εξής παράδοξο: Το ΔΝΤ θα μετέχει ως ελεγκτής χωρίς χρήματα, οι Ευρωπαίοι δεν θα ανοίξουν το πουγκί τους και η Ελλάδα θα συνεχίζει να εφαρμόζει μνημονιακά μέτρα σηκώνοντας η ίδια το βάρος του δανεισμού μέσω της προσφυγής στις αγορές με υψηλότερα επιτόκια από αυτά των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Αλλωστε ο κ. Τσίπρας έχει μεταθέσει την εφαρμογή των σκληρών μέτρων για την 1.1.2019, αφού πρώτα θα έχει φροντίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έως το φθινόπωρο του 2018 «γιορτάζοντας» την εικονική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και στα μάτια των δανειστών. Ο κ. Σόιμπλε έχει πάρει ό,τι ήθελε. Δέσμευσε την κρατική περιουσία για 99 έτη, δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης και επέβαλε τα μέτρα του ΔΝΤ για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος δεκαετιών.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Πάνω από 250.000 επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν από τον Οκτώβριο αναδρομικές εισφορές 10 μηνών για το επικουρικό και το εφάπαξ. Μεταξύ αυτών και ο επαγγελματίας που είχε συναντήσει τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και τον αγκάλιαζε για το νέο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό. Εξοντώνει τους παραγωγικούς φορείς για να συντηρεί το κομματικό κράτος. Δίνει αυξήσεις σε ημετέρους, διορίζει στρατιές μετακλητών και «συριζοφρουρών» και στέλνει τον λογαριασμό στους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους που θα πληρώσουν έως και 62% εισφορές λόγω της αναδρομικότητας.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δημοφιλή