07/08/17 • 12:17 | UPD 07/08/17 • 12:17

Στον ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν ότι «παντρεύτηκαν» το Μνημόνιο;

«Το κόμμα συνεχίζει να αποτελεί την αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης». Εξαιρετικά σωστή η διαπίστωση για μια κυβέρνηση που έχει υπογράψει, ψηφίσει και εφαρμόζει τα ακριβώς αντίθετα όχι μόνο από όσα υποσχόταν, αλλά και από όσα δεσμευόταν, σύμφωνα με την ιδεολογία της.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 H μακριά νύχτα των capital controlsΓράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Και για να μην μπερδευτεί κανείς, η φράση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αριστερή συνείδηση μιας κυβέρνησης που δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, δεν αποτελεί διαπίστωση κάποιου κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ!

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ της Κεντρικής Επιτροπής της Κουμουνδούρου περιλαμβάνει αρκετές θέσεις του κόμματος που αποδεικνύουν πως τα στελέχη του δεν έχουν κατανοήσει ή δεν θέλουν να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Το παράλογο δεν είναι η πρόταση για νομοθέτηση του πολιτικού γάμου ομοφυλοφίλων. Αυτό ίσως είναι και το πιο φυσιολογικό. Το παράλογο είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν ότι «παντρεύτηκαν» με ισόβια δεσμά το Μνημόνιο. Kαι μάλιστα με πολιτικό γάμο, το καλοκαίρι του 2015.

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ των 4.721 λέξεων του ψηφίσματος περιέχονται ευφάνταστα πολιτικά μαργαριτάρια. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη αξιολόγηση θεωρούν ότι: «Η επαναφορά νέων απαιτήσεων ως προς το φορολογικό και το ασφαλιστικό στόχευαν στην πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση. Αλλά το πρόσημο είναι τελικά θετικό, με επιτυχίες, αλλά και αναγκαίους συμβιβασμούς». Προφανώς δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί ότι οι βουλευτές του κόμματος ψήφισαν δραστικό κούρεμα των κύριων συντάξεων και σημαντική μείωση του αφορολογήτου. Επειδή δεν αναφέρονται σε αυτά τα επώδυνα μέτρα και πιθανότατα δεν θα τα θεωρούν «επιτυχία», ίσως θα ήταν καλό να ενημερώσουν τους πολίτες ποιες ήταν οι «επιτυχίες» της δεύτερης αξιολόγησης.

ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ αναφέρουν βέβαια: «Μπορεί συνολικά η συμφωνία να απέχει σε ορισμένα σημεία από τους αρχικούς στόχους, ωστόσο, περιέχει δυνατότητες προς αξιοποίηση (σ.σ. έξοδος στις αγορές). Ωστόσο, παραμένουν πολλά εμπόδια. Πολλά από τα εναπομείνανατα μέτρα είναι θέμα εφαρμογής και δεν εμπεριέχουν μεγάλες πολιτικές δυσκολίες». Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, θεωρούν ότι τα επώδυνα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 δεν θα προκαλέσουν πολιτικό κόστος. Μπρος στην καρέκλα τι είναι ο… πόνος των πολιτών. Παράλληλα σημειώνουν: «Το 2019 θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα», ενώ είναι ξεκάθαρο πλέον πως τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν από το 2023 και βέβαια εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι.

ΚΑΙ συνεχίζουν: «Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις μας αποκατέστησαν την αξιοπρεπή διαβίωση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων». Εδώ πέφτει γέλιο, καθώς η αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τους αδύναμους και η επερχόμενη μείωση αφορολογήτου θα επιβαρύνει ακόμα και όσους έχουν μισθό 400 ευρώ το μήνα!

ΤΟ ΠΙΟ ωραίο, όμως, αφορά στο ζήτημα των εργασιακών, για το οποίο από τη μια αυτοαποθεώνονται για τους αγώνες που δίνουν, αλλά από την άλλη παραδέχονται: «Δεδομένης της πολύ αυστηρής επιτροπείας των θεσμών, σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις εργατικού δικαίου, το ΣΕΠΕ στην πραγματικότητα είναι το μόνο όργανο με το οποίο μπορούμε να ασκήσουμε αριστερή πολιτική στον τομέα εργασίας». Τι λένε ουσιαστικά; Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα στην τρόικα, ο πρωθυπουργός και η Αχτσιόγλου παραμυθιάζουν τον κόσμο, τους εργαζόμενους θα τους σώσουν οι επιθεωρητές εργασίας!

ΠΕΡΙΕΧΕΙ πολλά ακόμα και ιδιαίτερα σπαρταριστά το ψήφισμα των συντρόφων. Για να ελαφρύνουμε, όμως, το κλίμα ας κλείσουμε με κάτι καθαρά πολιτικό. Αφού περνούν γενεές δεκατέσσερις το ΠΑΣΟΚ, καταλήγουν: «Παρ’ όλα αυτά είναι αναγκαία η απεύθυνσή μας σε κοινωνικές δυνάμεις που προέρχονται από αυτό το χώρο». Να το πούμε πιο απλά; Εκλιπαρούν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται…

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

Δημοφιλή