Θα τρίζουν τα κόκαλα του Διονύσιου Σολωμού

05/08/17 • 10:29 | UPD 05/08/17 • 10:38

Τον Μάιο του 1823, όταν ο Αγώνας βρισκόταν στην πιο κρίσιμη καμπή του, ο Διονύσιος Σολωμός, που από μικρό παιδί ζούσε με τη λαχτάρα της λευτεριάς, συνέθετε τον «Υμνο Εις την Ελευθερίαν» εμπνεόμενος από την άμυνα των Μεσολογγιτών.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Τον Αύγουστο του 2017, μία κυβέρνηση που μισεί τους άριστους και αποθεώνει τους άχρηστους, αποφάσισε ότι στα σχολεία δεν θα ψάλλεται ο Εθνικός Υμνος κάθε Δευτέρα, ούτε θα γίνεται έπαρση της σημαίας. Η ανάκρουση του Εθνικού μας Υμνου είναι χάσιμο χρόνου σύμφωνα με τους ημιμαθείς και απάτριδες του Μαξίμου. Αυτούς που θαυμάζουν τη Βενεζουέλα και θεωρούν «εθνικιστικό» το να αγαπάς την πατρίδα σου, να σέβεσαι τους νεκρούς της, να υμνείς την ελευθερία.

Οταν όμως έχεις σαν πρότυπο τον Μαδούρο, ο Σολωμός θα πρέπει να μπει στο περιθώριο όπως κάθε τι που θυμίζει την πραγματική ελευθερία και τους αγώνες των προγόνων μας. Δεν θα τους περάσει. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή των ΑΝ.ΕΛ., που κάποτε σήκωναν τα λάβαρα της «αντιμνημιονιακής επανάστασης», θα το πληρώσει ακριβά από τον ελληνικό λαό.

Η οικονομία στο μέλλον θα ανακάμψει, η λιτότητα μπορεί κάποτε να περιορισθεί, αλλά η προσβολή και απαξίωση των εθνικών μας συμβόλων από τη σημερινή κυβέρνηση δεν θα ξεχασθεί από κανέναν.

Οχι, κύριε Τσίπρα, η ανάκρουση του Εθνικού μας Υμνου στα σχολεία δεν είναι απλώς τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά υποχρέωση της Πολιτείας να θυμίζει στις νεότερες γενιές τους αγώνες των προγόνων μας για να υπάρχει ελευθερία.

Κάθε χώρα, ακόμη και αυτές που η ιστορία τους δεν ξεπερνά τα 400 χρόνια, κάνουν τα πάντα για να τονώνουν το εθνικό συναίσθημα των κατοίκων, σέβονται τη σημαία τους και τον Εθνικό τους Υμνο.

Και αλήθεια, τι λογόκριναν οι συριζαίοι; Ενα αριστούργημα που συνέθεσε ο 25χρονος Σολωμός με τη δύναμη και τον ενθουσιασμό ενός γνήσιου επαναστάτη. Οπως έγραφε ο Λίνος Πολίτης, ο ύμνος είναι ένα ποίημα πηγαίο, ορμητικό, νεανικό, ένα ποίημα της επιτυχίας:

«Η Ελευθερία, μορφή ποιητική και όχι ψεύτικη, αλληγορική, που ταυτίζεται με την Ελλάδα, αστράφτει από την πρώτη στιγμή γνώριμη στα μάτια του ποιητή. Αφού δώσει στο προοίμιο τα περασμένα βάσανα της σκλαβιάς και τη δύναμη της Ελευθερίας, περιγράφει κατορθώματα όπως την άλωση της Τριπολιτσάς, την καταστροφή του Δράμαλη και την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Ο ποιητής δίνει συμβουλές στους αγωνιστές (ας είναι με το στόμα της Ελευθερίας) και απευθύνει έκκληση στους ξένους μονάρχες για την ελευθερία των Ελλήνων».

Πού να τα καταλάβουν αυτά οι συριζαίοι; Στα κάμπινγκ με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας;

Είμαστε σίγουροι ότι ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» θα συνεχίσει να ακούγεται στα σχολεία. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ξέρουν τη σημασία του για τα παιδιά. Οσες απαγορεύσεις κι αν επιβάλλει ο Γαβρόγλου, που θα μείνει στην ιστορία για τον υπουργό που τα έβαλε με τον Διονύσιο Σολωμό, η εθνική συνείδηση των Ελλήνων είναι ισχυρότερη από οποιαδήποτε κομματική. Γιατί η ανάδυση της Ελευθερίας δεν είναι μία χαμένη υπόθεση αλλά βασίζεται στους ιερούς νεκρούς των Ελλήνων, στους προγόνους μας που ύμνησαν και τίμησαν με το παράδειγμα και το αίμα τους την αξία της ελευθερίας.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν πλήρωσαν οι πολίτες τους φόρους τους; Κανένα πρόβλημα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τη λύση. Εχει εντατικοποιήσει τις κατασχέσεις και θα σηκώσει και τα ντουλάπια από τους φορολογούμενους για να καταβάλουν τους φόρους τους. Οι πολίτες τώρα πληρώνουν τα κόλπα του Τσίπρα το 2015 και τις μαγκιές του Τσακαλώτου τον Μάιο του 2016, όταν ορκιζόταν στην καρέκλα του ότι δεν θα δεχόταν μείωση του αφορολόγητου ορίου. Η μείωση έγινε και τα εκκαθαριστικά μετατράπηκαν σε βόμβες για μισθωτούς και συνταξιούχους. Οσοι δεν πληρώσουν, έρχονται οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σπίτια και ό,τι άλλο βρουν οι ελεγκτές.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δημοφιλή