«Αριστερή ευαισθησία» με αύξηση φόρων και μείωση συντάξεων

04/08/17 • 15:09 | UPD 04/08/17 • 15:09

Είναι απολύτως κατανοητό πως ο πρωθυπουργός ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τρόπους για να πείσει μέρος της κοινωνίας, και κυρίως όσους έχουν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση διαθέτει αριστερό πρόσημο. Έχει νομοθετήσει ακριβώς τα αντίθετα από όσα υποσχόταν για πολλά χρόνια.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 Ποιος αντέχει να σηκώνει «σημαία»;Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Γι’ αυτό σχεδόν καθημερινά δεν λέει κουβέντα για όσα επώδυνα συμβαίνουν ή θα συμβούν και αφορούν στις τσέπες των πολιτών. Είναι απολύτως λογικό, λοιπόν, να ρίχνει το επικοινωνιακό βάρος σε υποτιθέμενα μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία, Υγεία και να δούμε από το φθινόπωρο και σε ποιους άλλους τομείς θα επεκταθεί η προπαγάνδα.

ΚΑΙ είναι προπαγανδιστικό και συγχρόνως αστείο όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει από το βήμα της Βουλής πως «βρισκόμαστε σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των Μνημονίων σε ένα χρόνο από σήμερα, οργανικό κομμάτι της νέας εποχής αποτελεί η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους».

Επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πρόσωπο κοινωνικής ευαισθησίας, όταν έχει ήδη ψηφίσει μέτρα που θα επιτείνουν τη φτωχοποίηση των αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας. Λόγια και υποσχέσεις που δεν θα εφαρμοστούν, απλά φαντάζουν ικανά να ανεβάσουν τη χαμένη αριστεροσύνη της κυβέρνησης.

ΓΙΑΤΙ ο πρωθυπουργός από τη μια φωνάζει για την ανθρωπιστική ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη δεν αναφέρει ότι από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση έχει αυξήσει όλους τους άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ εφηύρε και μερικούς ακόμα. Πως οι συντάξεις που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου θυμίζουν φιλοδώρημα.

Πως σε λίγο χιλιάδες κόκκινοι δανειολήπτες θα παραδώσουν το σπίτι σε χέρια… τραπεζίτη. Και, το σημαντικότερο, δεν τολμά να ψελλίσει το τσουνάμι που έρχεται από το 2019. Δραστική περικοπή κύριων συντάξεων, ακόμη και των χαμηλών, και ένας νέος «ΕΝΦΙΑ» μέσω της μείωσης του αφορολογήτου.

ΟΙ πολίτες γνωρίζουν πλέον την αλήθεια. Εχουν κατανοήσει πως εξαπατήθηκαν τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Γνωρίζουν πολύ καλά και το λογαριασμό που θα τους έρθει. Γι’ αυτό και μόλις το 11% της κοινωνίας εμπιστεύεται την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει χάσει τουλάχιστον έναν στους δύο ψηφοφόρους του. Κι αν ο πρωθυπουργός συνεχίσει να αφηγείται παραμύθια κοινωνικής ευαισθησίας, ενώ εφαρμόζει κοινωνικά ανάλγητους νόμους, όλο και πιο χαμηλά θα πηγαίνουν τα ποσοστά του.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή