Η αποπολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου

03/08/17 • 11:33 | UPD 03/08/17 • 11:34

Τα τελευταία χρόνια η FIFA έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι κάθε μορφής έκφρασης πολιτικού λόγου ή ό,τι θεωρεί η ίδια πολιτικό λόγο στα γήπεδα.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα μηνύματα μισαλλοδοξίας και οι εκφράσεις ρατσισμού στους αγωνιστικούς χώρους, η FIFΑ έχει φτάσει στο σημείο να τιμωρεί ομάδες των οποίων οι οπαδοί υψώνουν εθνικές σημαίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην γειτονιά μας ο ΑΠΟΕΛ. Η κυπριακή ομάδα έχει δεχθεί πρόστιμα γιατί οι οπαδοί της έχουν υψώσει ελληνικές σημαίες ή έχουν κάνει ελληνοπρεπή κορεό. Ωστόσο το αξιοσημείωτο είναι πως οι οπαδοί ζητούν άδεια από την διοίκηση της ομάδας για αυτές τις δράσεις, η οποία και την χορηγεί αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Και ποιος δεν θυμάται τα επεισόδια στα ματς μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας και τα drone με τον αλβανικό αετό…

Τα περιστατικά είναι πολλά, η FIFA όμως αντί να τα αντιμετωπίσει επιλέγει να «γκριζάρει» το ποδόσφαιρο ξεριζώνοντας κάθε μη ποδοσφαιρική μορφή έκφρασης. Τα γήπεδα όμως είναι χώρος έκφρασης ανθρώπων και οι άνθρωποι έχουν εθνικές, αθλητικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Αυτές δεν μπορείς να τις ξεριζώσεις γιατί ο άνθρωπος είναι το ποδόσφαιρο και όχι το αντίθετο.

Αφορμή για την συγκεκριμένη ανάρτηση το κορεό και πανό των φιλάθλων της Λέγκια Βαρσοβίας οι οποίοι τίμησαν στο ματς με την Αστανά, την μνήμη των θυμάτων από την Εξέγερση της Βαρσοβίας, η οποία άρχισε την 1η Αυγούστου 1944 και διήρκεσε 63 ημέρες.

Το κορεό δείχνει έναν στρατιώτη των ναζιστικών δυνάμεων να κρατάει ένα τραυματισμένο και τρομαγμένο παιδί από την Πολωνία και να του έχει τοποθετήσει ένα πιστόλι στον δεξί κρόταφο.

Κάτω από το πανό, υπάρχει η επεξήγηση που κόβει την ανάσα: «Κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης της Βαρσοβίας, οι Γερμανοί σκότωσαν 160.000 ανθρώπους, χιλιάδες εκ των οποίων παιδιά».

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr

Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter

Δημοφιλή