Οι πολίτες ούτε πάνε διακοπές ούτε χαμογελούν, Αλέξη!

02/08/17 • 11:45 | UPD 02/08/17 • 11:45

Ενας στους δύο Ελληνες δεν μπορεί να πάει ούτε μία εβδομάδα διακοπές. Και εδώ δεν πρόκειται για τις εγχώριες δημοσκοπήσεις τις οποίες καταγγέλλει ως στημένες η κυβέρνηση, αλλά για τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία και προφανώς αναγνωρίζει.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 Τα reunion των «επαναστατών» και η εκπομπή της ΜενεγάκηΓράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Η Eurostat δεν έχει παραπάνω στοιχεία, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως ακόμα και οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές δεν μπορούν να δραπετεύσουν για περισσότερο από σχεδόν μία εβδομάδα.

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ δεν είναι πολυτέλεια, αποτελούν βασική ανθρώπινη ανάγκη. Στη μνημονιακή εποχή, όμως, γίνονται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο άπιαστο όνειρο. Παρά τα όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός για το success story των 30 μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επώδυνη για την πλειοψηφία των πολιτών.

Κανείς δεν ισχυρίζεται πως η χώρα ήταν παράδεισος το 2014, αλλά πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα. Και πολύ περισσότερο είναι επίσης βέβαιο πως αν δεν υπήρχε το «τζογάρισμα» του 2015, δεν θα είχαμε φορτωθεί πρόσθετα μέτρα ύψους 15 δισεκατομμυρίων.

ΤΕΣΣΕΡΑ στα δέκα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ σχεδόν οκτώ στις δέκα ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες ξαναγίνονται κόκκινες μετά την πάροδο λίγων μηνών. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία αυξάνονται σχεδόν κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα. Κάθε μήνα επίσης χιλιάδες οφειλέτες σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία βγαίνουν εκτός ρυθμίσεων.

Και ο λογαριασμός είναι ατελείωτος: φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη Ι.Χ. Οι πληρωμές δεν έχουν τελειωμό από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους. Αν κανείς προσθέσει και τα αναμενόμενα έσοδα από τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους, τότε, οι καταταλαιπωρημένοι εδώ και επτά χρόνια πολίτες, πρέπει να πληρώσουν σχεδόν τριάντα δισεκατομμύρια μέσα σε πέντε μήνες.

ΗΔΗ τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν μειώσει κατά πολύ οποιαδήποτε έξοδα μπορούσαν να μειώσουν. Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική πτώση πωλήσεων ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί.

Και το κόστος της περήφανης διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του δεν έχει πληρωθεί ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπου ενάμιση χρόνο θα μειωθούν δραστικά οι κύριες συντάξεις, ενώ η επιβάρυνση από το τσεκούρι στο αφορολόγητο θα είναι τουλάχιστον 650 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

ΟΛΑ τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι είναι απόλυτα λογικό η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να μη διαθέτει ούτε τα χρήματα για ολιγοήμερες διακοπές, αλλά ούτε και το χαμόγελο που υποτίθεται ότι βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο κατακαλόκαιρο στους δρόμους της Αθήνας!

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή