Οι διακοπές των ηγετών

01/08/17 • 11:11 | UPD 01/08/17 • 11:11

Ο Ουμπέρτο Εκο έλεγε ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις»… Οσο ήταν εν ζωή, αλλά ακόμη και σήμερα, πολλά χρόνια από τότε που είπε αυτή τη φράση, πολλοί έχουν αναρωτηθεί για την πραγματική της έννοια.

aliki-kotzia-arthrografos-1 Οταν ηγέτες κάθονται στο εδώλιο

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά 

Γιατί, όπως σε όλα, ο Εκο ήταν προσεκτικός. Μίλησε για «ειδήσεις», όχι για «γεγονότα». Διότι γεγονότα υπάρχουν πολλά και τον Αύγουστο. Απλώς, σε αυτή τη χαλαρή εποχή του χρόνου στο βόρειο ημισφαίριο όλα λειτουργούν στο ρελαντί και οι πολιτικοί ξεκουράζονται.

Τον Αύγουστο, λοιπόν, που τα γεγονότα συμβαίνουν ερήμην των πολιτικών εξουσιών, οι ηγέτες βρίσκονται σε ωραία θέρετρα, κοσμικά ή απομακρυσμένα από την κοινή θέα, και απολαμβάνουν την ηρεμία και, συνήθως, την πολυτέλεια. Μαθαίνουμε, λοιπόν, για παράδειγμα, ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έκανε πολύ ωραίες διακοπές σε μια γραφική πόλη της Βόρειας Ιταλίας (εντός της Ε.Ε. πάντα, αν και ετοιμάζει τη χώρα της για έξοδο), ότι η καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται, όπως κάθε Αύγουστο, στο Νότιο Τιρόλο, ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, πήγε με τη σύζυγό του στη Βερσίλια για να ηρεμήσει μετά τον πιο επεισοδιακό χρόνο της πολιτικής του ζωής κ.λπ. Μπορούμε να αναζητήσουμε όλες τις θερινές προτιμήσεις των ηγετών και να μάθουμε επακριβώς πώς περνούν. Συντόμως θα πληροφορηθούμε και τον τόπο των διακοπών της δικής μας πολιτικής ηγεσίας.

Το ερώτημα είναι: Πόσο ενδιαφέρει τον κόσμο η επιλογή του ηγέτη για τη θερινή του ξεκούραση; Υπάρχουν δύο «σχολές» σκέψης. Η πρώτη υποστηρίζει ότι ενδιαφέρει το κοινό, και πάρα πολύ μάλιστα, γιατί ο λαός ψηφίζει και πρέπει να ξέρει πού ακριβώς «σπαταλούν» χρήματα οι πολιτικοί ηγέτες. Η δεύτερη πιθανότατα εκφράζεται από το μεγάλο τμήμα του κόσμου, που ενοχλείται από τις πληροφορίες αυτές, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να ονειρευτεί να περάσει μια μέρα σε ένα από τα θέρετρα όπου πηγαίνουν συνήθως οι ηγέτες. Η πλειονότητα των πολιτών στην Ελλάδα και αλλού μετράει και το τελευταίο ευρώ για ένα μπάνιο ή μια μονοήμερη απόδραση.

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία πολιτών. Οσοι… ανησυχούν αυτές τις 2-3 εβδομάδες που συνήθως οι ηγέτες λείπουν για διακοπές. Οπως ειρωνευόταν μερίδα του βρετανικού Τύπου, ο λαός της Βρετανίας ανησυχεί για τις διακοπές της πρωθυπουργού, γιατί η κ. Μέι συνηθίζει να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις κατά τη διάρκεια των θερινών της αποδράσεων. Και αυτό, όπως λένε Βρετανοί δημοσιογράφοι, είναι άκρως ανησυχητικό!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή