Χαμογελαστά πρόσωπα στις εφορίες

01/08/17 • 10:35 | UPD 01/08/17 • 10:36

Ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη είχε διαπιστώσει ότι «στους δρόμους βλέπει χαμογελαστά πρόσωπα», προφανώς επειδή έχουν ευεργετηθεί από τις επιτυχίες της κυβερνητικής του πολιτικής.

amyras-teliko-arthrografos-11000-130x140 Ο Τσίπρας έπαιξε τέλεια το παιχνίδι του ΣόιμπλεΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Χθες εκατομμύρια πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήρωσαν 1,2 δισ. στην εφορία κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, την οποία πέρυσι δεν θα δεχόταν ο Τσακαλώτος με απειλή παραίτησης, αλλά τελικώς πέρασε τον Μάιο του 2016 από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. εν μέσω πανηγυρισμών. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.600 ευρώ ίσχυσε αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2016 με αποτέλεσμα τα φετινά εκκαθαριστικά να είναι «φουσκωμένα» με τις κρατήσεις των 5 πρώτων μηνών του 2016, που είχαν γίνει με την παλαιά, ευνοϊκότερη κλίμακα.

Η κυβερνητική προπαγάνδα μπορεί να διαρρεύσει ότι ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε μυστικά την εφορία Κυψέλης και είδε χαμογελαστά πρόσωπα την ώρα πληρωμών στα γκισέ, όπως ακριβώς ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συναντήσει συνταξιούχο που του είχε προσφέρει μία σύνταξη για να ολοκληρώσει το έργο του.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, μέχρι το τέλος του έτους οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν φόρους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο επίσης ο Τσίπρας θα καταργούσε επειδή ήταν «άδικος φόρος που δεν διορθώνεται» και έπεται συνέχεια με τα τέλη κυκλοφορίας και τον ΦΠΑ.

Ομως όσα βλέπουμε τις ημέρες αυτές με τα εκκαθαριστικά της εφορίας θα μοιάζουν με παιδική χαρά μπροστά στη φορολογική καταιγίδα που θα ξεσπάσει με την πρόσθετη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.600 ευρώ από το 2019. Πάλι ο Τσακαλώτος απειλούσε θεούς και δαίμονες, ο Τσίπρας διατυμπάνιζε ότι δεν θα δεχθεί ούτε ένα ευρώ πρόσθετης λιτότητας, αλλά πριν από δύο μήνες οι 153 ψήφισαν εν μέσω χειροκροτημάτων την περικοπή του αφορολογήτου, που θα πλήξει ακόμη και τους χαμηλόμισθους των 500 ευρώ.

Η αλλαγή στην κλίμακα επιφέρει πρόσθετη φορολόγηση 650 ευρώ, δηλαδή πάνω από ένα μηνιάτικο για τους εργαζόμενους των 500 και 600 ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τους φόρους επειδή δεν θέλει να πειράξει το κομματικό κράτος. Αντιθέτως οι δημόσιες δαπάνες για μισθοδοσία και ίδρυση νέων φορέων αυξάνονται, οι διορισμοί μετακλητών «φουντώνουν» και η κακοδιαχείριση στις ΔΕΚΟ έχει εκτινάξει τα ελλείμματα, που πληρώνουν τελικώς οι φορολογούμενοι.

Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν εκτροχιασθεί από την υπερφορολόγηση κι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής με μείωση των φόρων σε εισοδήματα και ακίνητα η πραγματική οικονομία θα «κρασάρει». Ομως, όπως είπαμε, ο κ. Τσίπρας βλέπει μόνο χαμογελαστά πρόσωπα στο Μαξίμου, από τους μετακλητούς και τους «συντρόφους» που πληρώνονται «εις υγείαν των κορόιδων».

3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ROTHCHILD

Σύμφωνα με το οικονομικό site www.euro2day.gr, η αμοιβή της Rothchild, που είχε προσληφθεί από τον πρωθυπουργό ως σύμβουλος διαχείρισης του χρέους, θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.
Αν και ο συγκεκριμένος οίκος δεν είχε ανάμιξη στο μάνατζμεντ της έκδοσης, θα εισπράξει αυτά τα χρήματα ως «σταθερή αμοιβή» συμβούλου. Ακόμη θυμόμαστε τις κραυγές των ΑΝ.ΕΛ. για τους «Σαμαροβενιζέλους» που θα «ξεπουλήσουν την Ελλάδα στους Rothchild, που ελέγχουν την Τράπεζα της Ελλάδος». Τώρα θα πληρώσουν στους «ανθέλληνες», τους οποίους προσέλαβε απευθείας ο κ. Τσίπρας με το γνωστό ταξίδι του στο Παρίσι.

ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Η χώρα-πρότυπο του Τσίπρα συγκλονίζεται από τις αιματηρές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μαδούρο. Οι εκλογές που διοργάνωσε ο Μαδούρο για τις συνταγματικές αλλαγές απέτυχαν, καθώς η συμμετοχή των πολιτών της Βενεζουέλας ήταν πολύ χαμηλή, μόλις 12% σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Μαδούρο έχει γαντζωθεί στην εξουσία, ενώ πάνω από 120 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια που έχουν σημειωθεί στους δρόμους του Καράκας από τις αρχές του έτους. Η Βενεζουέλα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης και το καθεστώς Μαδούρο δεν θα μακροημερεύσει όταν απέναντί του έχει το λαό.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δημοφιλή