16/06/17 • 10:01 | UPD 16/06/17 • 10:02

Οταν μιλούν στο εξωτερικό ομολογούν ότι θα κόψουν συντάξεις!

Πέρσι τέτοιο καιρό ο πρωθυπουργός υπερηφανευόταν πως παρά τα βαριά μνημονιακά μέτρα κατάφερε να προστατεύσει από νέες μειώσεις τις συντάξεις. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως εμπνευστής του νέου ασφαλιστικού νόμου υποστήριζε πως όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά, αντιθέτως, από το 2018 που θα έρθει η ανάπτυξη θα δοθούν και αυξήσεις. Ο τότε υπουργός Εργασίας επέμενε φωνασκώντας πως το κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έχει κλείσει για πάντα.

tsaprounis-1-130x140 Οταν ο Τσίπρας δεν σεβάστηκε τη χώραΓράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ με τις μειώσεις επικουρικών τα παρέλαβαν οι συνταξιούχοι το φθινόπωρο και τα έκαψαν έξω από το υπουργείο του Κατρούγκαλου, ο οποίος ύστερα από λίγες εβδομάδες «ανασχηματίστηκε» λόγω της μεγάλης επιτυχίας σε άλλο υπουργείο.

ΠΡΙΝ από ένα μήνα οι «153» ψήφισαν με χαμόγελο τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής δεν είχε τολμήσει να πει ούτε μια κουβέντα προς τους συνταξιούχους. Η ομιλία του αναλώθηκε στα περιβόητα αντίμετρα και τις υποτιθέμενες ελαφρύνσεις που θα φέρουν.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ, όμως, πως όταν τα κυβερνητικά στελέχη δίνουν συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και στην προσπάθεια να δείξουν πόσο μνημονιακοί έχουν γίνει τους… ξεφεύγει και καμιά αλήθεια. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στη γερμανική «Die Welt» είπε πως «έχουμε εγκρίνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις, μόλις πρόσφατα μια μείωση συντάξεων κατά 25%»!

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ ο υπουργός Οικονομίας θα έπρεπε να γνωρίζει πως είναι άλλο πράγμα οι μεταρρυθμίσεις και άλλο οι περικοπές αποδοχών. Τουλάχιστον, όμως, πρέπει να του αναγνωριστεί πως είναι ο πρώτος υπουργός που ομολογεί το βαθύ κούρεμα το οποίο θα υποστούν οι κύριες συντάξεις σε μόλις 18 μήνες από σήμερα. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και το ένα τέταρτο των αποδοχών τους πληρώνοντας μέρος του τεράστιου λογαριασμού που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στα δυόμισι χρόνια θητείας της.

ΑΞΙΖΕΙ να θυμηθούμε πως στις αρχές του 2015 το μοναδικό ζήτημα που βρισκόταν στο τραπέζι με την τρόικα ήταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. Η τσιπροβαρουφάκεια διαπραγμάτευση σε συνδυασμό με τα διαρκή πισωγυρίσματα του Μαξίμου -από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και μετά- επέτειναν το σκηνικό αβεβαιότητας και στραγγάλισαν ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο ασφαλιστικό σύστημα. Και υπάρχει κάτι χειρότερο: όσο η χώρα δεν θα επιτυγχάνει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και ισχυρή μείωση της ανεργίας τόσο οι συντάξεις θα μειώνονται κι άλλο στο μέλλον.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή