Το χρέος της… γραβάτας

20/05/17 • 11:52 | UPD 20/05/17 • 11:52

Πήγαινε κι ερχόταν στις Βρυξέλλες και τον μεν χειμώνα φορούσε επάνω από το σακάκι κασκολάκι. Οχι, φυσικά, όσο το προχωρημένο Τσακαλώτου, αλλά πάντως έκρυβε, με αιδημοσύνη, την απουσία της γραβάτας. Φυσικά, η κουστουμιά ήταν πάντα πρώτη. «Πιάσε-πιάσε σακάκι να δεις ύφασμα» είχε πει σε κάποιον παρατρεχάμενο. Κι εκείνος το έπιανε με το σύμπλεγμα του αριστερού, όταν ανακαλύπτει τον παράδεισο του καπιταλισμού…

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Τους δε θερινούς μήνες κοτσάριζε μια άσπρη γραμμή – μαντήλι στο τσεπάκι του στήθους. Τον είχαν πείσει ότι αυτό έκανε σικάτη εμφάνιση. Το ίδιο έκανε και ο παππούς μου. Τον κορόιδευε η γιαγιά μου για το μαντήλι-σειρήτι. Αλλά αυτός μιλιά. Δεν χρειάστηκε να το ισιώσουμε στην εξόδιο ακολουθία. Ηταν ραμμένο μέσα στο τσεπάκι του. Γι’ αυτό δεν έφυγε ποτέ από τη θέση του!

Δεν το έλεγε τόσο καιρό. Πήγαινε κι ερχόταν σε επίσημες προσκλήσεις αλλά αριστερός αυτός, πώς να φορέσει γραβάτα; Τη θεωρούσε την υπογραφή του καπιταλισμού. Χάλασε και η εργατιά αλλά τουλάχιστον φοράει γραβάτα μόνον στους γάμους. Ετσι, του είχε καρφωθεί.

Αλλά και πάλι τι; Να φορέσει το κασκέτο του Λένιν; Και να βγει μετά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που γραβατώθηκε –για να σημειώσει στο έπακρον τη διαφορά μεταξύ τους– τη μια φορά που πήγε στου Μαξίμου και να τον κάνει ρόμπα; «Ρε συ, ακόμη και το κασκέτο καπηλεύεσαι;». Δεν του τα είπε προχθές και η Αλέκα; «Υπάρχει η στολή του Φιντέλ, του Μπελογιάννη, μπορεί τον Οκτώβρη να φορέσεις και τη στολή του Λένιν». Δεν του είπε για τον Μαδούρο. Αυτός δεν φοράει στολή. Γουρούνι είναι ντυμένος.

Ασε! Καλύτερα να μην τα βάζει με το ΚΚΕ. Τουλάχιστον, στα μουλωχτά κάποιοι γέροι και νέοι σε ιδεολογική σύγχυση νομίζουν ότι είναι παραφυάδα του. Κάποτε πέρασε και από την ΚΝΕ. Ασε, που κάθε τόσο κάποιο εγγόνι αντάρτη παίρνει μια θέση -με προσόν «πτυχίο παππούς Βουνού»- στο Μαξίμου.

Στην Κίνα όμως μια χαρά τα κατάφερε. Ασπρο μεταξωτό πουκάμισο με γιακαδάκι Μάο. Κίνα είναι αυτή, έχει και μια παράδοση μαοϊκή στο style. Ομως η κουστουμιά σφύριζε. Αλλά ο καημός να φορέσει γραβάτα μεγάλος.

Τι είχε πει στον Γιούνκερ; «Θα φορέσω γραβάτα μόλις μειώσετε το χρέος». Μείωση χρέους ίσον γραβάτα; Τότε άστραψε ο νους του: Θα πω στη Βουλή ότι θα αναγκαστώ να φορέσω γραβάτα γιατί η μείωση έρχεται! Τι σημασία κι αν συζητηθεί μετά το 2018; Θα με βλέπουν με γραβάτα και θα νομίζουν, τα γίδια, ότι έγινε ήδη η μείωση! Δεν έρχεται; Σιγά! Μήπως ο Τσακαλώτος βγήκε με τη Γιόχανσον;

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή