Λεύκες στο δρόμο για το Ελληνικό

13/05/17 • 10:59 | UPD 13/05/17 • 10:59

Οταν κάτι δεν το θέλεις με τίποτα, συνωμοτεί το Σύμπαν για να μην το αποκτήσεις. Οι Πάολο Κοέλιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να είναι ήσυχοι, αφού η επένδυση στο Ελληνικό συναντά τόσα απίθανα εμπόδια, που μόνο το υπερπέραν θα μπορούσε να δημιουργήσει. Ή μήπως όχι; Μήπως δεν φταίει το Σύμπαν αλλά ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται την επένδυση τα αρμόδια υπουργεία και η κυβέρνηση εν συνόλω; Η απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά να χαρακτηρίσει ως δασική έκταση 37 στρέμματα από την έκταση του Ελληνικού είναι ένα ακόμα επεισόδιο από το σίριαλ, μιας προαναγγελθείσης καθυστέρησης, όπου ξεπηδούν κατά καιρούς διατηρητέα κτίρια, αρχαιολογικοί χώροι, δέντρα, πουρνάρια, μπορεί και λεύκες για να δικαιολογείται ο εφιάλτης.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Κάτι ήξερε, λοιπόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν απαντούσε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή στην ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, για καθυστερήσεις που δεν μπορεί να ελέγξει το υπουργείο, εξ ου και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. «Οταν έχεις ανεξάρτητες αρχές που καθυστερούν -μπορεί για καλούς λόγους- δεν μπορεί να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα. Δέσμευσή μας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπάρχει», είχε πει, εννοώντας προφανώς ως ανεξάρτητες αρχές το Δασαρχείο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το καλύτερο όμως είναι ότι δεσμεύεται για την ολοκλήρωση της επένδυσης (πάλι καλά, δηλαδή), αλλά όχι για το πότε. Μπορεί το 2019, μπορεί το 2029, μπορεί και αργότερα. Αλλά ποιος βιάζεται για μια επένδυση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και 50.000 νέων θέσεων εργασίας;

Τελικά, αυτή η κυβέρνηση μας εκπλήσσει κάθε μέρα και περισσότερο. Πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, είχε στείλει αίτημα επανεξέτασης του χαρακτηρισμού κάποιων κτιρίων στο Ελληνικό ως διατηρητέων, και μέσα σε λίγες ώρες, μόλις κατάλαβε ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να το δικαιολογεί, το πήρε πίσω! Πριν από μερικούς μήνες ήταν ο προκάτοχός της Αρ. Μπαλτάς, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου ως ένα από τα εμπόδια που συναντούν στο δρόμο τους για το σοσιαλισμό, ενώ ο Γιάννης Τσιρώνης, επίσης στενοχωρημένος, είχε πει με φιλοσοφική διάθεση: «Αν ήμουν εγώ ο επενδυτής, θα ήμουν καχύποπτος».

Λογικότατο, αν σκεφτεί κανείς ότι θα έπρεπε όλες οι νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, φθάσαμε Μάιο του ’17 αλλά εκκρεμεί ακόμα η απόφαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και βέβαια, το Δασαρχείο. Πάντως, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αντίρρηση εντός 60 ημερών από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Δασαρχείου. Θα δούμε λοιπόν τι θα πράξει η κυβέρνηση ως έχουσα έννομο συμφέρον από την υλοποίηση της επένδυσης. Θα δούμε τι πραγματικά θέλει.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap