Οι προκλήσεις της Άγκυρας

03/12/16 • 09:21 | UPD 03/12/16 • 09:28

Οι προκλήσεις της Aγκυρας κλιμακώνονται επικίνδυνα σε καθημερινή βάση και έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα και την αποσταθεροποίηση που υπήρξε σε βασικές δομές του βαθέος τουρκικού κράτους, όπως στο Στρατό, στη Δικαιοσύνη και το Δημόσιο, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αποσταθεροποιηθεί και για το λόγο αυτόν απαντά με επιθετικότητα προκειμένου να φανεί ότι παραμένει ισχυρός.


Την επιθετικότητά του αυτή εκφράζει με διαρκείς προκλητικές δηλώσεις, πότε για το Αιγαίο, πότε για την Κύπρο, πότε για τη Θράκη και πότε για την Κάσο. Θέλοντας πια να δείξει έτσι πως δεν είναι μόνο τα «σύνορα της καρδιάς» που ο ίδιος ορίζει, αλλά ότι έχει συγκεκριμένους επεκτατικούς στόχους.

Οι προκλήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη απομακρύνεται από την Τουρκία και είναι πολύ πιθανό στο τέλος του μήνα να σπάσει και η μεταξύ τους συμφωνία για το προσφυγικό. Και ενώ μέχρι την περασμένη άνοιξη οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι με την αλλαγή του Συντάγματος στην Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει η προενταξιακή διαδικασία της Αγκυρας με την Ε.Ε., είναι φανερό ότι τώρα μπαίνουμε σε φάση απομάκρυνσης των δύο πλευρών.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα του προσφυγικού, μεταναστευτικού, με αποτέλεσμα η Τουρκία να συνάψει τη γνωστή συμφωνία. Ομως τώρα θα πρέπει η Ελλάδα να βάλει μπροστά και την Ευρώπη, αφενός γιατί η Τουρκία απειλεί ευρωπαϊκά εδάφη και αφετέρου επειδή το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, αλλά αφορά και ολόκληρη την Ευρώπη.
Η διπλωματική ολιγωρία που επέδειξε η ελληνική πλευρά με τις καθυστερημένες αντιδράσεις στην τουρκική προκλητικότητα θα πρέπει πλέον να μετατραπεί σε εγρήγορση και κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει τις προκλήσεις, την ώρα μάλιστα που το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού βρίσκεται στην τελική του φάση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου