Η συγκεκριμένη έκθεση προειδοποιεί πως ακόμη και η μέτρια κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας είναι επικίνδυνη για τα παιδιά. Μάλιστα το σοκ που έχει προικαλέσει η συγκεκριμένη έκθεση και από το γεγονός πως σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, όπως αναφέρει η Indepedent έχει απαγορευθεί η πώλησση του συγκεκριμένου προϊόντος. Σε απάντηση, των πραπάνω η Ferrero έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πελάτες ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή.
Ο διευθυντής της εταιρίας Vincenzo Tapella δήλωσε στο Reuters ότι: «Η Nutella χωρίς το φοινικέλαιο δεν θα είναι η ίδια και η χρησιμοποίηση ενός υποκατάστατου θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα».
ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη την τελευταία εβδομάδα - 13 διασωληνωμένοι
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, η Ferrero λέει ότι χρησιμοποιεί μια βιομηχανική διαδικασία που συνδυάζει μια θερμοκρασία λίγο κάτω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που φοινικέλαιο έχει προκαλέσει διαμάχη. Το Νοέμβριο η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ανησυχίες ότι μεγάλες πολυεθνικές όπως Colgate-Palmolive, Kellogg, Nestlé, Procter & Gamble, η Reckitt Benckiser και Unilever έχουν χρησιμοποιήσει το φοινικέλαιο που συλλέγεται από μικρά παιδιά που εργάζονται υπό επικίνδυνες συνθήκες στις φυτείες της Ινδονησίας.