20/04/16 • 15:21 | UPD 20/04/16 • 15:21

Τσίπρας: Οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν

Η χώρα βρίσκεται σε κατεύθυνση της εξόδου από την οικονομική κρίση και αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, και η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει θέματα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από μία αποσταθεροποιημένη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τριτολογία του στην συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ακροδεξιά ατζέντα και τον κατηγόρησε ότι υιοθετεί και τις θέσεις ακραίων κύκλων στην Ευρώπη για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, αφού ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει και τόση σημασία η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ανέφερε δε, στο σημείο αυτό , ότι αυτή η άποψη ίσως είναι και η μόνη με την οποία ο κ. Μητσοτάκης διαφοροποιείται από το «success story» των πρωτογενών πλεονασμάτων που δεν ήρθαν ποτέ τελικά.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι και η διαφορά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς πιστεύουμε στην εσωτερική Δημοκρατία και εσείς διαγράψατε τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος και όλη την οργάνωση της Νεολαίας επειδή τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά από αυτά που θέλατε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ότι αυτά οφείλονται στην αύξηση του Τουρισμού, στο ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ψηφίσει τις 100 δόσεις -μέτρο που αν και χαρακτηρίστηκε από την ΝΔ «μονομερής ενέργεια»- έδωσε ανάσα στην χειμαζόμενη αγορά και στα δημόσια Ταμεία. Ως τρίτο παράγοντα ανέφερε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 98%, με συνέπεια να «πέσουν» 5 δισ. ευρώ στην αγορά.
Αλλά και στον τομέα της ύφεσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι και εκεί έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις, και η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαταλέγεται σε αυτές που συρρίκνωσαν τον εθνικό πλούτο.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή, σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, κι αυτό που έχει αξία είναι ότι η χώρα έχει συμμαχίες στην Ευρώπη, όπως διαπιστώθηκε από τις δηλώσεις Γιούνκερ κι όχι μόνο από τα Αριστερά, αλλά και από τα Δεξιά και καλό θα ήταν να ταυτιστείτε με αυτούς, εφόσον αυτές οι συμμαχίες βρίσκονται στη ευρύτερη πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Δεξιάς κι όχι με κάποιους άλλους ακραίους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την πεποίθηση ότι «Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες. Θα κλείσει η αξιολόγηση. Θα περάσουμε έναν κάβο και θα ανοίξει η πολύ κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους» εξέφρασε ο κ. Τσίπρας καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ιδίως τν ΝΔ, να προσέλθει στο τραπέζι της ανταλλαγής απόψεων, «γιατί όταν θα έχει κλείσει η αξιολόγηση δεν θα έχει πια νόημα να συνεχίζεται μία λογική την οποία πρώτος εισήγαγε ο κ. Σαμαράς περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικές δυνάμεις τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι παρά τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές, το μήνυμα από τη σημερινή συζήτηση είναι ότι η είναι και θα παραμείνει μια χώρα ασφαλής, μια χώρα με βαθιά κουλτούρα πανανθρώπινων οικουμενικών αξιών, και προσέθεσε πως αυτό το ανέδειξε ο ελληνικός λαός στην πρωτοφανή προσφυγική κρίση, δείχνοντας πως μπορεί να ανοίξει την αγκαλιά της στο διαφορετικό και πρωτοστατεί για τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

«Και έχοντας αυτό το πλεόνασμα αξιών ως πυξίδα πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Φέτος η Ελλάδα, θα σπάσει κάθε ρεκόρ ξένων επισκεπτών και μετά από έξι χρόνια η Ελλάδα θα ξεκινήσει την μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ανάπτυξη και θα υπάρξει η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον ελληνικό λαό.

Δημοφιλή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *