Στον κλάδο της αλιείας επεκτείνει το «Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας» η Τράπεζα Πειραιώς

Ανοίγει τα πανιά της στον αλιευτικό κλάδο η Τράπεζα Πειραιώς με τη διεύρυνση του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Η αρχή έγινε με την υπογραφή συμφωνίας με την εταιρία Μανιός και ΣΙΑ Ο.Ε., η οποία δραστηριοποιείται πάνω από μια 15ετία στην ιχθυόσκαλα Καβάλας στον τομέα της εμπορίας φρέσκων και νωπών ψαριών. Η οικογενειακή επιχείρηση μέσης και υπερπόντιας αλιείας, όπου δραστηριοποιείται ήδη η τρίτη γενιά, εμφανίζει συνεχή ανοδική πορεία και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα ιχθυαλιευμάτων τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε τρίτες χώρες.

Τα ελληνικά ψάρια παραμένουν πρωταγωνιστές μεταξύ των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αξία των εξαγόμενων ελληνικών ψαριών αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ. Ο αλιευτικός κλάδος παρουσιάζει ευνοϊκές προοπτικές. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 η ζήτηση σε ιχθυηρά θα αυξηθεί κατά 30 εκατ. τόνους!

Εντονη εξωστρέφεια παρουσιάζει και ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς εξάγει το 85% της παραγωγής του, με τον κύριο όγκο να διοχετεύεται στις ευρωπαϊκές αγορές (93%) και το υπόλοιπο στη Β. Αμερική (4%) και σε άλλες χώρες (3%). Η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και ακολουθούν η Ισπανία και η Γαλλία. Οσο δε για τα ψάρια που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών, ξεχωρίζουν η τσιπούρα και το λαβράκι, καθώς αντιπροσωπεύουν το 91% του συνολικού όγκου παραγωγής ψαριών υδατοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ). Το 2015 η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε σε 110.000 τόνους, αξίας 595 εκατ. ευρώ.

Τα ψάρια παραμένουν σταθερά στο τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών. Ακόμα και τώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι Ελληνες συνεχίζουν τα τρώνε ψάρια, αλλά φθηνότερα, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), από την ανάλυση των στατιστικών δελτίων αλιευμάτων από τις ιχθυόσκαλες Κερατσινίου, Μηχανιώνας, Καβάλας, Χαλκίδας και Πάτρας (οι σπουδαιότερες από τις 11 συνολικά ιχθυόσκαλες της χώρας, που διακινούν το 94% του συνολικού αλιεύματος που εκφορτώνεται σε αυτές) προκύπτει μετατόπιση των καταναλωτών στα μικρά ψάρια και ιδιαίτερα στη σαρδέλα και το γαύρο, που έχουν και υψηλή διατροφική αξία λόγω των ευεργετικών τους Ω3 λιπαρών. Ως εκ τούτου, ευνοείται ο στόλος των γρι γρι. Δεν είναι τυχαίο δε ότι η μείωση της ζήτησης για τα βενθικά (σ.σ.: τα μεγάλα) ψάρια οδήγησε τους πλοιοκτήτες σε μείωση της αλιευτικής προσπάθειας.

Ο αλιευτικός στόλος της εταιρίας Μανιός και ΣΙΑ Ο.Ε. ανέρχεται σε 11 γρι γρι, 6 μηχανότρατες και άλλα μικρότερα αλιευτικά σκάφη. Εμπορεύεται φρέσκα και νωπά ψάρια, τα οποία διανέμει σε όλη τη χώρα με ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία, ενώ αντιπροσωπεύει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη τα ιχθυοτροφικά ψάρια της εταιρίας ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.

Συμβολαιακή στήριξη

Με τη διεύρυνση της Συμβολαιακής στον αλιευτικό κλάδο, η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει δυναμικά την άμεση και ενεργό υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας κλάδων της αγροτικής οικονομίας με σημαντική συμβολή στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της χώρας σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, καθώς και στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου.

Μέσω του διευρυμένου Προγράμματος Συμβολαιακής Αλιείας της Τράπεζας Πειραιώς, ο αλιέας έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις δαπάνες της αλιευτικής του δραστηριότητας, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη πληρωμή των αλιευμάτων του όταν τα παραδώσει στην εταιρία.

Η νέα αυτή συμφωνία Συμβολαιακής Αλιείας αφορά σε ολοκληρωμένη χρηματοδοτική πρόταση που πιστοποιεί τη σταθερή βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη του αγροτικού επιχειρείν και την ενθάρρυνση κάθε υγιούς και παραγωγικής προσπάθειας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για μια Υπεύθυνη Αλιεία η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Hellas και η ΑΒ Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με τους αλιείς της εταιρίας Μανιός & ΣΙΑ Ο.Ε. και το Ινστιτούτο Αλιευτικής ερευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, υλοποιούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο ένα πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας στόλου, που αφορά σε πληθυσμούς σαρδέλας και γαύρου που αλιεύουν τα συγκεκριμένα σκάφη. Το πρόγραμμα στοχεύει στη διατήρηση των φυσικών θαλάσσιων πόρων, τη βιωσιμότητα της αλυσίδας προμηθειών θαλάσσιων αλιευμάτων αλλά και την παροχή πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων στους καταναλωτές.

Κατά την υλοποίησή του αξιολογείται η κατάσταση του στόλου γρι γρι της Καβάλας, σύμφωνα με τα πρότυπα του διεθνούς οργανισμού πιστοποίησης MSC, ενώ στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι φορείς διαμορφώνουν από κοινού τις αναγκαίες προτάσεις για την επίτευξη των παραπάνω στόχων που αποτελούν σημεία κρίσιμης σημαντικότητας, δεδομένου του μεγάλου ποσοστού υπεραλίευσης που παρατηρείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι η βιωσιμότητα των αλιευτικών στόλων και των αλιευμάτων προέκυψε επειδή το 80% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου είναι υπεραλιευμένα και ως εκ τούτου η υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα και το εισόδημα των Ελλήνων αλιέων έχει μειωθεί.

Ο ελληνικός επαγγελματικός αλιευτικός στόλος είναι ο πολυπληθέστερος αλιευτικός στόλος στην Ε.Ε. Αποτελείται από περίπου 15.500 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, η πλειονότητα των σκαφών (περίπου 95%) είναι μικρής χωρητικότητας με κινητήρες μικρής ιπποδύναμης, τα οποία διαθέτουν στην αλιευτική τους άδεια στατικά κυρίως εργαλεία και διενεργούν πολυειδική και πολυσυλλεκτική αλιεία κατά μήκος της παράκτιας ζώνης.

Τα μεγαλύτερα σκάφη διαθέτουν πιο δυναμικά εργαλεία, όπως μηχανότρατες 1,7% (ψαρεύουν βενθικά είδη, κυρίως κουτσομούρες, μπαρμπούνια, μπακαλιάρους και καρκινοειδή) και γρι γρι 1,6% (ψαρεύουν πελαγικά είδη, κυρίως γαύρο και σαρδέλα), ή είναι σκάφη που διαθέτουν αγκιστρωτά εργαλεία (παραγάδια και πετονιές) και στοχεύουν σε μεγάλα μεταναστευτικά είδη, όπως για παράδειγμα ο τόνος και ο ξιφίας, και δραστηριοποιούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την ακτή ή ακόμη και στα διεθνή ύδατα (πέραν των 6 ναυτικών μιλίων).