23/04/16 • 12:13 | UPD 23/04/16 • 12:13

Έτσι φτάσαμε στην ψυχρολουσία του 4ου Μνημονίου

Απροετοίμαστη και φλύαρη όπως πάντα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί ακόμη μια φορά να κάνει το μαύρο άσπρο και να πείσει την Ευρώπη αλλά και τους Έλληνες πολίτες πως πράττει ορθώς τόσο καιρό. Μόνο που λογάριαζε χωρίς τον πραγματικό ξενοδόχο. Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για επιπλέον μέτρα πάγωσαν την Αθήνα και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες πριν μπορέσει να αντιδράσει η κυβέρνηση με ανακοίνωση. Λίγες μόλις ώρες μετά τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με Ευρωπαίους αξιωματούχους -επιχειρώντας να τους πείσει πως τα μέτρα-«κάβα» ύψους 3,6 δισ. δεν είναι απαραίτητα- αλλά και τη δημόσια τοποθέτησή που έκανε την Πέμπτη με εφαλτήριο την έκθεση της Eurostat, στην οποία υποστήριξε πως η Ελλάδα «δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα», το Eurogroup της Παρασκευής ανέτρεψε σχεδόν εξολοκλήρου τόσο τις κυβερνητικές προθέσεις όσο και το σκηνικό της διαπραγμάτευσης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε την καταρχήν συμφωνία τονίζοντας ότι το πακέτο των εφεδρικών αυτών μέτρων θα είναι της τάξης του 2% του ΑΕΠ, πρέπει να είναι «αξιόπιστο», να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση που οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτευχθούν. Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει αυτό, αν δηλαδή θα είναι ένας μηχανισμός ή συγκεκριμένα μέτρα ξεχωριστά, ο κ. Νταϊσελμπλούμ επισήμανε ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης των επόμενων ημέρων. «Είναι απλώς ένα επιπλέον πακέτο ασφαλείας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogorup και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, θα σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί και να είναι νομικά εφικτό.

Με τη φράση «Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε την άκαμπτη στάση Ευρωπαίων και ΔΝΤ που απαιτούν ξεκάθαρα από την κυβέρνηση να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, προληπτικού αυτή τη φορά χαρακτήρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα μέτρ αυτα θα ενεργοποιούνται όταν η οικονομία δεν βρίσκεται σε δημοσιονομική ισορροπία.

Αυτό που μένει ανοικτό, πλέον, και θα αποτελέσει πιθανότατα αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι το έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, είναι αν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει τώρα τα μέτρα αυτά ή θα τα συμφωνήσει και θα τα ψηφίζει κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέκλεισε την ψήφισή τους με το πακέτο που θα πάει στη βουλή για τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, επικαλούμενος συνταγματικούς και άλλους νομικούς λόγους.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση μέτρων που μπορεί ή όχι να τεθούν σε εφαρμογή.

«Ουσιαστικά συμφωνήσαμε στο πακέτο, το οποίο είχε συζητηθεί το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών αλλά δεν υπήρχε ούτε ένας στην αίθουσα που να αμφισβήτησε την υλοποίηση του πακέτου» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, που παρόλα αυτά τόνισε ότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να βρει έναν «δεσμευτικό μηχανισμό» λήψης μέτρων, ώστε να επιτευχθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία.

«Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια. Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετείς με βάση ενδεχόμενα. Δεν μπορείς να πεις ότι θα κάνεις το “x” εάν η κατάσταση του κόσμου είναι «ψ» το 2018 ή το 2019» είπε ο κ. Τσακαλώτος, και συνέχισε: «Και το δεύτερο κριτήριο είναι ότι οποιαδήποτε λύση βρούμε μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να είναι αξιόπιστη για τους δανειστές, τους επενδυτές αλλά και τους Έλληνες πολίτες».

Δημοφιλή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *