26/04/16 • 09:11 | UPD 26/04/16 • 09:11

Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν: Οι δανειστές απαιτούν, η κυβέρνηση υπεκφεύγει

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα και στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν Τσακαλώτος-Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών, βρίσκονται πλέον οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να δουν αν θα τρέχουν τελευταία στιγμή να βρουν δωμάτιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη για την Ελλάδα.

Από τη χθεσινή πεντάωρη διαπραγμάτευση, πάντως δεν βγήκε λευκός καπνός. Επί 5 ώρες οι δανειστές άκουγαν από στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ότι δεν γίνεται νομικά να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση απόκλισης του προϋπολογισμού από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν έδειξαν όμως να κάμπτονται και να ζητούν νομοθέτηση «εδώ και τώρα» των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ και σήμερα θα αποφασίσουν αν θα δεχθούν άλλες εναλλακτικές ή αν οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Ετσι, η σημερινή διαπραγμάτευση θεωρείται η κρισιμότερη, καθώς οι θεσμοί θα απαντήσουν αν δέχονται ή όχι όσα άκουσαν από την ελληνική πλευρά, θα δεχθούν δηλαδή εναλλακτικές ή η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα, μεγαλώνει και ο λογαριασμός για το βασικό «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται εδώ και μήνες η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση. Τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο και για σενάριο με αφορολόγητο 8.900 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι μισθωτός με δύο παιδιά θα μπορούσε να δικαιούται το αφορολόγητο των 9.090 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο Τσακαλώτου, έναντι των 8.182 που προβλέπει η πρόταση του ΔΝΤ και 9.545 που ισχύει σήμερα για τον άγαμο.

Νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης

Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης για το άλλο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, με την ελληνική πλευρά να δέχεται τελικά 1,5 χρόνο παράταση για πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για τρία που ζητούσε. Πληροφορίες μιλούν ότι Ουσιαστικά πρόκειται όμως για ένα χρόνο παράτασης, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που δέχονταν οι δανειστές –δεδομένου και ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσε τεχνικά να είναι έτοιμο για να στηθεί και να λειτουργήσει πριν τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017.

Οσον αφορά στο αφορολόγητο η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να υποχώρησε σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στο Φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και να δέχεται ο πήχης να μπει στις 8.900 ευρώ με προσαύξηση κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Το Reuters ανατρέπει τις προσδοκίες και δεν βλέπει συμφωνία

Aπό την πλευρά του το Reuters, πάντως, εκτιμά ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα, παρά τις αρχικές ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα να έχει γίνει αυτό πριν από το Πάσχα, όπως σημειώνει. Σε περίπτωση που τελικά υπάρξει συμφωνία, προσθέτει το δημοσίευμα, τόσο σε ότι αφορά τα «τακτικά» όσο και τα «έκτακτα» μέτρα, θα γίνει νέο Eurogroup το νωρίτερο την Πέμπτη.

Σόιμπλε: Αβέβαιο αν θα γίνει Eurogroup την Πέμπτη

Στο ίδιο κλίμα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκαγκ Σόιμπλε ο οποίος επεσήμανε πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών, αυτήν την εβδομάδα. «Δεν ξέρω αν θα συναντηθούμε την Πέμπτη. Ακόμη εργαζόμαστε επ’αυτού», σημείωσε κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στο Βερολίνο.

Δημοφιλή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *