Ceviche με χτένια και μπαρμπούνι, γάλα «τίγρη», ρόδι και φινόκιο

Ο sushi chef του εστιατορίου Ιθάκη, Αντώνης Κουρκούτας, ετοιμάζει ένα πρωτότυπο και εναλλακτικό πιάτο, που θα σε κάνει να αγαπήσεις ακόμη περισσότερο τις γεύσεις της θάλασσας.

 

Πώς θα προετοιμάσεις 2 μερίδες

 

Γάλα τίγρη

200 γρ φρέσκο λευκό ψάρι ψιλοκομμένο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

1 πιπεριά jalapeno ψιλοκομμένη μαζί με τα σπόρια της

2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4

2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ κομμένο σε φέτες

2 πρέζες αλάτι

χυμός απο 1 μικρό πορτοκάλι/1 μικρό λεμόνι/4 λάιμ

Aνακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπόλ και αφήστε να μαριναριστούν όλο το βράδυ. Tην επόμενη μέρα στραγγίστε στα στερεά και κρατήστε μόνο το λευκό υγρό που έχει μείνει.

για το ceviche

(αν δεν βρίσκετε κάτι από τα δύο μπορείτε να βάλετε και μόνο φρέσκο λαβράκι)

4 μεγάλα φρέσκα χτένια κομμένα σε λεπτές φέτες

2 μπαρμπούνια καθαρισμένα και φιλεταρισμένα χωρίς κόκκαλα κομμένα σε κυβους

1 μικρό φινόκιο κομμένο σε όσο το δυνατόν λεπτότερες φέτες

3 κουτ. σούπας καθαρισμένο ρόδι

1 κουταλιά της σούπας σχοινόπρασσο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

χυμός απο 1 λάιμ

1 μικρή πρέζα αλάτι

 

Εκτέλεση

Ανακατεύετε τα χτένια, το μπαρμπούνι,το αλάτι και το χυμό απο το λάιμ και τα αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά. Στη συνέχεια μέσα στο ίδιο μπόλ προσθέτετε το γάλα τίγρη (όση ποσότητα προτιμάτε), το σχοινόπρασσο και ανακατεύετε.

Σε βαθιά πιάτα στρώνετε στον πάτο το φινόκιο και απο πάνω βάζετε το ceviche μαζι με τον ζωμό Τέλος ρίξτε το ρόδι,το ελαιόλαδο και αν υπάρχουν φούντες απο το φινόκιο προσθέστε και αυτές.