21/04/17 • 17:44 | UPD 21/04/17 • 17:52

Αυλαία για τον αγαπημένο κωμικό: Ο καρκίνος «νίκησε» τον Στάθη Ψάλτη

Το μεσημέρι της Παρασκευής στις 14:25 πέθανε ο αγαπημένος κωμικός Στάθης Ψάλτης. 

Ο ηθοποιός το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας». Ο Στάθης Ψάλτης είχε νοσήσει με καρκίνο στον πνεύμονα όμως η μάχη έγινε άνιση όταν εντοπίστηκαν μεταστάσεις. Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Άγιος Σάββας έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες ωστόσο ο αγαπημένος ηθοποιός δεν τα κατάφερε.

Η κηδεία του Στάθη Ψάλτη θα γίνει δημοσία δαπάνη από το δήμο Ζωγράφου, τη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 15:00 από το κοιμητήριο Ζωγράφου.

Ποιος ήταν ο Στάθης Ψάλτης

Ο ηθοποιός γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Έχασε τη μητέρα του όταν εκείνη ήταν ακόμη νέα.  Ο Στάθης Ψάλτης σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη.

Όπως είχε πει σε συνέντευξη του στο Popaganda το 2016, από την στιγμή που εμφανίστηκε στη μήτρα της μητέρας του ήταν ηθοποιός. «Εγώ από τη στιγμή που εμφανίστηκα στη μήτρα της μητέρας μου, ήμουνα ένας μικρός, πολύ μικρός ηθοποιός. Μεγαλώνοντας στην κοιλιά της μητέρας μου 9 μήνες, την τυρρανούσα γιατί έκανα πάρα πολλές κινήσεις, κάθε τόσο πεταγόταν. Όταν με γέννησε έκλαιγα, γέλαγα, χαμογελούσα, λες και το έκανα επίτηδες. Μεγαλώνοντας, στα 6 χρόνια μου, ερχόταν ένας περιοδεύων κινηματογράφος στη γειτονιά κι εγώ πήγαινα, έβλεπα την ταινία κι όταν επέστρεφα σπίτι, έπαιρνα ένα τρίκυκλο ποδήλατο, το γύριζα ανάποδα, πέρναγα μια σερπαντίνα από την πρώτη ρόδα μέχρι τη δεύτερη, γύρνακα το πετάλ, έκανα ότι ήταν μηχανή κινηματογράφου, έτρεχα στον τοίχο απέναντι κι έκανα ό,τι είχα δει. Άρα δεν έγινα τυχαία ηθοποιός. Άρα δεν μου ήρθε ξαφνικά. Άρα το είχα από τη μήτρα της μητέρας μου».

Ξεκίνησε να δουλεύει σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ στην εφηβεία του μπάρκαρε στα καράβια:

«Δεν είμαι μόνο εγώ που δούλεψα μικρός. Πάρα πολλά παιδιά σ’ αυτή τη ζωή, από 12-13 χρονών, ξεκινάνε να κάνουνε πάρα πολλές δουλειές. Έτσι, εγώ δεν ξεχωρίζω τον εαυτό μου, είμαι σαν όλα τα παιδιά που δούλεψαν από εκείνη την ηλικία. Δε νομίζω γενικά ότι διαφέρω από τα παιδιά της εποχής εκείνης. Έκανα πολλές δουλειές. Δεν έχει και τόση σημασία να τις ονοματίσω. Όταν έφτασα σε μια ηλικία που άρχισα να ωριμάζω κατά κάποιο τρόπο και ήθελα να κερδίσω τη ζωή από μόνος μου, έφυγα στα καράβια με την υπογραφή του πατέρα μου. Ταξίδεψα δυόμιση χρόνια, γνώρισα πολύ κόσμο, πολλούς χαρακτήρες, πέρασαν από δίπλα μου πολύ άσχημα πράγματα. Εκεί αντιμετώπισα και τη σκληρή και την αγνή πραγματικότητα. Εκεί διαμόρφωσα ένα – θέλω να πιστεύω – πάρα πολύ καλό χαρακτήρα… Για τους άλλους ήταν συγκλονιστικό που ένα παιδί σε αυτή την ηλικία ταξίδευε με τα καράβια. Για μένα ήταν μια δουλειά. Τίποτα άλλο. Θα μπορούσα να ταξίδευα και με αεροπλάνα, ως μηχανικός, αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες…. Αυτή η δουλειά δεν επηρέασε απλώς το χαρακτήρα μου, τον διαμόρφωσε. Αν και ήταν ήδη αρκετά διαμορφωμένος σε κάποιο βαθμό με πολλά καλά στοιχεία, λόγω της οικογένειάς μου. Στο μεγάλωμα του παιδιού η οικογένεια παίζει τον πιο σπουδαίο ρόλο, και μάλιστα στην ηλικία 6 με 12 ετών. Μεγάλη υπόθεση. Τότε παίρνεις την αγωγή, το ήθος, την αξιοπρέπεια, όλα αυτά τα στοιχεία που αξιοποιείς όταν μεγαλώνεις, ανεξάρτητα από το αν έχεις τύχη ή ατυχία στη ζωή σου», είχε πει στην ίδια συνέντευξη.

Ο Στάθης Ψάλτης έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως «Καμικάζι αγάπη μου», «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Τα καμάκια», «Βασικά καλησπέρα σας», «Και ο πρώτος ματάκιας», «Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω», «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ», «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια». Έχει παίξει πολλούς ρόλους στην καριέρα του κατά το πλείστον κωμικούς. Έχουν μείνει πολλές ατάκες από τις ταινίες του, όπως «Μανούλι, είσαι να τη βρούμε;», «Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!» και «Κούλα με την κουλάρα σου!». Το 1973 στην τηλεοπτική σειρά «Οι έμποροι των εθνών» τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου. Από τότε έχει τραγουδήσει αρκετά τραγούδια σε ταινίες του αλλά και σε επιθεωρήσεις.

Ο Στάθης Ψάλτης παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα, και το 2006 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη.

Φιλμογραφία

Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα (1972)

Οι φανταρίνες (1979)

Τα παιδιά της πιάτσας (1979)

Γεύση από Ελλάδα (1980)

Ο ποδόγυρος (1980)

Ο παρθενοκυνηγός (1980)

Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. (1980)

Τροχονόμος Βαρβάρα (1981)

Τα καμάκια (1981)

Πάμε για …καφέ?! (1981)

Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο. (1981)

Είσαι στην ΕΟΚ πάθε για την ΕΟΚ (1981)

Βασικά… καλησπέρα σας: Οι ραδιοπειρατές (1982)

Και ο πρώτος ματάκιας  (1982)

Τα σαϊνια (1982)

Καμικάζι αγάπη μου (1983)

Πες τα βρωμόστομε (1983)

Έλα να… γυμνωθούμε ντάρλινγκ (1984)

Μάντεψε τι κάνω… τα βράδια  (1984)

Τρελός είμαι ότι θέλω κάνω (1985)

Ψηλός λιγνός και ψεύταρος (1985)

Ο καβαλάρης των F.M. stereo (1986)

Ράκος…Νο14: Και ο πρώτος μπουνάκιας (1986)

Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν (1987)

Ένας αλλά… λέων: Best of the best (1988)

Ξενοδοχείο Καστρί (1988)

Ο μεγάλος παραμυθάς  (1988)

Τρελλάδικο πολυτελείας (1989)

Απαγωγή στα τυφλά (1989)

Και δειλός και τολμηρός (1988)

Ο πανταχού παρών (1989)

Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα (1989)

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Ο τελευταίος μονόλογος του Στάθη Ψάλτη για την Ελλάδα της κρίσης [βίντεο]

Δημοφιλή