«Έρχεται » την επόμενη εβδομάδα η πρόσκληση για τη βιολογική γεωργία

«Ποδαρικό» με το Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία» προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες, η πρόσκληση θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα και οι αιτήσεις θα μείνουν ανοιχτές για ένα μήνα, ώστε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Από το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ενισχυθούν 20.000-25.000 γεωργοί και κτηνοτρόφοι είτε για να μετατρέψουν τη συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση.

Στο μεταξύ, μέσα στο 2017 θα προκηρυχθεί μια ακόμα πρόσκληση για «Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία» ώστε να λάβουν επιδότηση και κάποιες επιπλέον καλλιέργειες, όπως ρόδια, ακρόδρυα, ακτινίδια, σύκα, καρότα, πατάτες, σταυρανθή, αβοκάντο, καπνός, φυλλώδη λαχανικά, βολβώδη και μικρόκαρπες του δάσους (βατόμουρα, φράουλες κ.λπ.). Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έχει στείλει ήδη το φάκελο με τις προσθήκες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική τους έγκριση.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενταχθούν και στις τέσσερις δράσεις της βιολογικής γεωργίας. Για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος θα μπορεί να εντάξει τα ζώα του στη βιολογική κτηνοτροφία, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει και επιδότηση για την καλλιέργεια βιολογικών ζωοτροφών.

Επιπλέον, στο Μέτρο 11 προστέθηκαν η σταφίδα, τα επιτραπέζια σταφύλια, τα μηλοειδή και τα πυρηνόκαρπα, ενώ υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση για ορισμένες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα τα αρωματικά φυτά (από τα 240 ευρώ στα 600 ευρώ ανά εκτάριο). Σημαντικά αυξημένα είναι τα πριμ και για τη βιολογική κτηνοτροφία, αλλά και τα κτηνοτροφικά φυτά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα βιολογικά, το πρόγραμμα θα είναι ηλεκτρονικό διευκολύνοντας έτσι τη διαφάνεια. Ο ίδιος σχολίασε ότι το μέτρο δίνει λύση στο ζήτημα της πολυκαλλιέργειας και της συγκαλλιέργειας, πρακτικές που είναι στη φύση της βιολογικής καλλιέργειας και μέχρι τώρα υπήρχαν κωλύματα στην επιδότησή τους. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο σύμβουλος παραγωγής (γεωπόνος) δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες. «Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός, είτε τον χρησιμοποιήσει είτε όχι, θα πάρει τα ίδια χρήματα και δεν χρειάζεται να καταθέσει τιμολόγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, υπογράμμισε ότι «είναι πρώτη φορά που η βιολογική γεωργία αποτελεί ένα διακριτό μέτρο και δεν εντάσσεται στα γεωργοπεριβαλλοντικά».

Υπομέτρα και Δράσεις

Το Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας περιλαμβάνει τα εξής υπομέτρα και δράσεις:
• Υπομέτρο 11.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις (100 εκατ. ευρώ):
α) Δράση 11.1.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία (66 εκατ. ευρώ).
β) Δράση 11.1.2: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία (34 εκατ. ευρώ).
• Υπομέτρο 11.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις (343 εκατ. ευρώ):
α) Δράση 11.2.1: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία (183 εκατ. ευρώ).
β) Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία (160 εκατ. ευρώ).

Κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων

Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί και έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης.

Επιλέξιμοι προς ένταξη στο Υπομέτρο 11.1 είναι οι νεοεισερχόμενοι αγρότες, ενώ στο Υπομέτρο 11.2 επιλέξιμοι είναι υποψήφιοι με αγροτεμάχια, βοσκοτόπους ή εκτροφές, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, η οποία έχει συναφθεί μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Εφόσον οι εν λόγω υποψήφιοι έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, βοσκοτόπους ή εκτροφές, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω αναφερόμενη σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, είναι επιλέξιμοι προς ένταξη και στο Υπομέτρο 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής» για τα εν λόγω αγροτεμάχια, βοσκοτόπους ή εκτροφές.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Απόφαση, οι δεσμεύσεις των δικαιούχων του Υπομέτρου 11.2 για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής είναι πενταετούς διάρκειας, ενώ για το Υπομέτρο 11.1 για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής οι δεσμεύσεις είναι τριετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης στο Υπομέτρο 11.2 για άλλα δύο χρόνια, έπειτα από σχετική πρόσκληση.

Διευκρινίζεται ότι δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

• Οσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.
• Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης, για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα έτη.
• Οσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση σε προηγούμενη προγραμματική περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών από την αποβολή.

Σχετικά με τις καλλιέργειες, το ελάχιστο μέγεθος της υπό ένταξη εκμετάλλευσης στο Μέτρο 11 Βιολογική Γεωργία ανέρχεται σε 3 στρέμματα για τις πολυετείς καλλιέργειες, σε 2 στρέμματα για τις ετήσιες καλλιέργειες και σε 3 στρέμματα για τις μικτές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων/βοσκοτόπων ανέρχεται σε 1 στρέμμα, το οποίο πρέπει να διατηρείται σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης.

Σε ό,τι αφορά την καλλιεργητική ομάδα «Ελαιοκομία», η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεμαχίων ανέρχεται σε 8 ελαιόδεντρα το στρέμμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα. Ελαιώνες με πυκνότητα φύτευσης μικρότερη των 8 ελαιόδεντρων/στρέμμα δεν είναι επιλέξιμοι προς ένταξη στο μέτρο. Παράλληλα, επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Θεσμικό πλαίσιο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020:

• Η οικονομική στήριξη παρέχεται προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής.
• Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.
• Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.2 καλύπτεται το κόστος πιστοποίησης και των εργαστηριακών αναλύσεων (Δράση 11.2.1).
• Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.1 το κόστος πιστοποίησης θα καλύπτεται από άλλο μέτρο που θα προκηρυχθεί.
• Ενας ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα σε παραπάνω από μία δράσεις.
• To μέτρο είναι συμβατό και με άλλα μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020.
• Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έως 85% από 15/10 μέχρι 30/11 εκάστου έτους.

Πληρωμές

Προκειμένου η εφαρμογή του μέτρου και οι πληρωμές των δικαιούχων να γίνονται με όσο το δυνατό πιο αδιάβλητο τρόπο και εντός των προθεσμιών (οι πληρωμές έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου εκάστου έτους), εφαρμόζονται τα εξής:

1. Οι αιτήσεις για ένταξη γίνονται ηλεκτρονικά, από τον κάθε ενδιαφερόμενο.
2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με διασταύρωση στοιχείων της αίτησης με ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όσον αφορά:
• στην ιδιότητα του ενεργού αγρότη (διασταύρωση μέσω ΚΕΠΥΟ),
• στην ύπαρξη σύμβασης σε ισχύ του ενδιαφερομένου με Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης (Ο.Ε. & Π.), καθώς και το χρόνο ένταξης κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου / εκμετάλλευσης σε σύστημα ελέγχου (διασταύρωση μέσω Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων Βιοκαλλιεργητών, ΗΒΔ), • στην έκταση κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου, καθώς και πρόσθετα στοιχεία που αφορούν στους αιτούντες (ολοκληρωμένο σύστημα Ο.Σ.),
• στον αριθμό των ζώων (Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων ΚΒΔ) κ.λπ.
3. Η δημοσιοποίηση των προσωρινών και τελικών πινάκων δικαιούχων γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα και με δημόσια κοινοποίηση.
4. Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων εκδίδει Απόφαση Ενταξης με το σύνολο των δικαιούχων.
5. Η πληρωμή πραγματοποιείται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ (8 στο σύνολο της χώρας).

pinakaki «Έρχεται » την επόμενη εβδομάδα η πρόσκληση για τη βιολογική γεωργία

 

Γωγώ Κατσέλη

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου