Η χώρα σε βάλτο

Οι εβδομάδες περνούν και τίποτα θετικό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα για την οικονομία και τη χώρα. Η καθημερινότητα των πολιτών επιδεινώνεται, τα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη διογκώνονται, τα capital controls έχουν παγιωθεί και οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης ασχολούνται πιο πολύ με το πώς θα διορίσουν τον κομματικό στρατό, πώς θα δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες για να εξυπηρετήσουν την εκλογική τους πελατεία, παρά με το έργο της αρμοδιότητάς τους.
Η περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό από τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν θέμα χρόνου να κλείσει γιατί ήταν πολύ εύκολη, όχι απλώς καρκινοβατεί, αλλά και συνδέεται με σοβαρά και δυσεπίλυτα ζητήματα όπως η υπογραφή νέων μέτρων για την περίοδο μετά το 2018, οπότε προβλέπεται να έχει λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα. Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εκφράσει την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στη συμφωνία για την επίτευξη πλεονάσματος ύψους 3,5% και μετά το 2018.

Οι Ευρωπαίοι έχουν βαρεθεί να ασχολούνται με το ελληνικό ζήτημα, απαιτούν την πιστή τήρηση των δεσμεύσεων και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δικές της υπογραφές. Ετσι, οι εβδομάδες περνούν χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο και η οικονομία βυθίζεται στο βάλτο της στασιμότητας, όταν το 2017 έχει οριστεί ως έτος κατά το οποίο θα επιβεβαιωνόταν η θεωρία του εκτινασσόμενου ελατηρίου, που φαίνεται όμως ότι δεν θα δουλέψει ούτε φέτος στην πράξη.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν, όσο κι αν το θέλει ο στενός πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου που απολαμβάνει τα χλιδάτα γραφεία και τις υπουργικές λιμουζίνες, όταν μάλιστα ξέρει ότι μετά τις εκλογές θα χαθούν και τα οφίτσια και οι αποζημιώσεις. Ομως οι κυβερνήσεις ορίζονται κατά βάση από το πόσο μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα. Και αν η κυβέρνηση Τσίπρα βυθιστεί κι άλλο στο βάλτο των σκοπιμοτήτων δύσκολα θα αποφύγει τη βάσανο των εκλογών, που θα αποτελέσουν τη μοναδική διέξοδο για μια πολιτική αλλαγή που χρειάζονται η οικονομία και οι πολίτες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου