Φόροι στα τυφλά

Βρισκόμαστε ήδη στα μισά του πρώτου μήνα του νέου έτους και εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν ακόμα τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ασφάλισή τους, με βάση το νέο σύστημα εισφορών, ενώ στο σκοτάδι είναι ακόμα όλοι οι φορολογούμενοι που δεν ξέρουν τι ακριβώς θα ισχύσει με τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Χθες προέκυψε η πληροφορία ότι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ θα προσμετρώνται τελικώς για το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Καθιστώντας, έτσι, ανενεργό, όπως γίνεται αντιληπτό, το υποτιθέμενο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής, που είναι το λεγόμενο πλαστικό χρήμα. Και αυτό γιατί μόνο από την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και της ύδρευσης θα καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο το ποσό της δαπάνης που προβλέπει ο νόμος για το αφορολόγητο.

Ομως, παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα είναι γνωστά από το καλοκαίρι που πέρασε, και για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και για το νέο φορολογικό καθεστώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών δεν είναι σε θέση να εκδώσουν τις σχετικές εγκυκλίους. Αλλωστε, η αναδρομικότητα στη φορολογία είναι συνηθισμένη πρακτική και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ακόμα και το 2016, η φορολογική κλίμακα άλλαξε στα μέσα του χρόνου, φουσκώνοντας τα εκκαθαριστικά που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Είναι γεγονός ότι κάθε έννοια σχεδιασμού είναι ξένη προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στη δραστηριότητά τους ή να μεταναστεύουν φορολογικά σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Θα πρέπει επιτέλους οι υπουργοί του Αλ. Τσίπρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το φορολογικό μπάχαλο που επικρατεί και να μη κρύβονται πίσω από τους μανδαρίνους των υπουργείων που σκαρφίζονται κάθε τόσο απίθανα πράγματα για την υπερφορολόγηση των πολιτών. Γιατί το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν τις υπουργικές απρονοησίες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Διαβάστε ακόμη