Η αποτυχία για το προσφυγικό

Οι σκηνές στους καταυλισμούς της Μόριας, με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να είναι εκτεθειμένοι στο χιονιά, χωρίς καμία στοιχειώδη προστασία, είναι ντροπιαστικές. Και οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας διαβεβαίωναν προ ημερών ότι κανείς μετανάστης δεν θα αφεθεί στην παγωνιά. Οπως όμως αποδείχθηκε, αυτό δεν ήταν αληθές.

Χρειάστηκαν τόσες ημέρες δημοσιευμάτων για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες προσπαθούν να ζήσουν οι πρόσφυγες στη Λέσβο, εκτεθειμένοι στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων, με τις σκηνές, μέσα στις οποίες διαμένουν οικογένειες και μικρά παιδιά, να έχουν σκεπαστεί από παχύ στρώμα χιονιού, για να αναγκασθεί η κυβέρνηση επιτέλους να ενεργοποιηθεί. Στέλνοντας στη Λέσβο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού, φορτωμένο με κρεβάτια, στρώματα και σόμπες, προκειμένου να φιλοξενήσει περίπου 500 πρόσφυγες.

Εφθασε μάλιστα στο σημείο το Μέγαρο Μαξίμου να διαφημίσει ως προσωπική εντολή του πρωθυπουργού την καθυστερημένη υλοποίηση μιας αυτονόητης υποχρέωσης του κράτους να ζεστάνει τους μετανάστες που ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας.

Και όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει λάβει χρήματα από τη Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των προσφύγων και ήταν αυτή που με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων επέτρεψε τη διέλευση μέσω της ελληνικής επικράτειας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών το 2015 και το 2016. Με αποτέλεσμα, έτσι, να βρισκόμαστε τώρα στην πρέσα, ανάμεσα από τη μία μεριά στα κλειστά βόρεια σύνορά μας που δεν επιτρέπουν τη φυγή προσφύγων προς άλλες χώρες και από την άλλη στην Τουρκία, η οποία όποτε θέλει ανοίγει την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή έχουμε σχεδόν 70.000 μετανάστες στοιβαγμένους σε κέντρα κράτησης στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Και θα πρέπει το κράτος να διασφαλίζει τη στοιχειώδη διαμονή και προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εύκολα, με δεδομένο ότι η Δύση δεν δέχεται άλλους πρόσφυγες και η Τουρκία αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα. Ομως υπάρχει πολιτική ευθύνη για τις απαράδεκτες σκηνές που είδαμε στη Μόρια και ανήκει στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Διαβάστε ακόμη