Η αποτυχία της Δύσης στο μέτωπο της Συρίας

Από τις πρώτες κιόλας ώρες του 2017, η νέα χρονιά «κουβαλά» πολλά από τα προβλήματα του 2016. Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, λίγες μόλις ημέρες μετά το μακελειό που αιματοκύλισε τη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, υπενθύμισε σε όλους με τον πιο δραματικό τρόπο ότι ο κίνδυνος από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους παραμένει ύψιστος.

Για το λόγο αυτόν απαιτείται εγρήγορση σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας ζητήματα και τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και διεθνής συνεργασία ώστε τα παρακλάδια του ISIS να χτυπηθούν στη ρίζα τους.

Δυστυχώς η Ευρώπη απέτυχε σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες της στη Συρία, όπως βέβαια και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προκειμένου να ανατρέψουν τον Ασαντ ενίσχυσαν στην πρώτη φάση του εμφυλίου αντικαθεστωτικές δυνάμεις στις οποίες είχαν παρεισφρήσει οι αδίστακτοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Ενδεικτικό της αποτυχίας της Δύσης στο συριακό ζήτημα είναι το γεγονός ότι πλέον οι διαβουλεύσεις για την εκεχειρία γίνονται μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Η Ευρώπη απουσιάζει, όπως επίσης και οι ΗΠΑ.
Για το λόγο αυτόν απαιτείται διπλωματική ευελιξία τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Συρία προκειμένου η Ε.Ε. να έχει ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα και να ενισχύσει τις σχέσεις της, ιδίως με τη Μόσχα, που είχαν διακοπεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τις δυνάμεις του Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα δεχθεί μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις εάν δεν υπάρξει ρεαλιστική λύση στη Συρία και οι οποίες θα γίνουν αφόρητες εάν η Τουρκία θελήσει να ανοίξει την κάνουλα των ροών από τα ανατολικά παράλια προς το Αιγαίο. Επιπλέον, η οικονομική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις και στη χώρα μας, λόγω των αυξανόμενων εμπορικών και τουριστικών σχέσεων αλλά και της συνήθους τακτικής της Αγκυρας να εξαγάγει εσωτερικές κρίσεις.

Το 2017 θα είναι δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει γεωπολιτικούς κινδύνους και έξαρση των μεταναστευτικών προβλημάτων λόγω της ενεργοποίησης από τον Μάρτιο της Συνθήκης του Δουβλίνου, που προβλέπει διαδικασίες επιστροφής μεταναστών από τη Δύση προς τη χώρα μας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου