08/02/17 • 09:30 | UPD 08/02/17 • 09:30

Το μυστρί, το πηλοφόρι…

Στην αρχή ήταν η Κλίντον. Οταν φάνηκε ότι είχε πάρει κεφάλι προεκλογικά, άρχισαν να πέφτουν σαν χαρτοπόλεμος τα e-mails. Και μία βδομάδα πριν από τις εκλογές το παιχνίδι χόντρυνε: Ο ανόητος αρχηγός του FBI δήλωσε δημόσια ότι ελέγχονται μερικές χιλιάδες ακόμη e-mails Κλίντον. Ανόητος; Λάθος. Ισως να νόμιζε ότι υπηρετούσε το συμφέρον Τραμπ αλλά στην πραγματικότητα πρόσφερε υπηρεσίες -ελπίζω να μην αποκαλυφθεί κάποτε και το… αζημίωτον- στον Πούτιν. Με τον Τραμπ η Αμερική γλιστράει προς το χάος και η υφήλιος νιώθει πρόωρα τους τριγμούς…

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Οι εκλογές στη Γαλλία είναι χρυσή ευκαιρία. Οι ρωσικές δωρεές προς ενίσχυση της Μαρίν Λεπέν δεν είναι μυστικό. Αλλά δεν φτάνει η χρηματική υποστήριξη. Ανοιξε ο Πούτιν και το «κουτί της Πανδώρας». Πέταξε έξω από τον αγώνα ουσιαστικά τον απρόσεκτο Φιγιόν και τώρα έρχεται η σειρά εκείνου που μπορεί να κερδίσει τη Λεπέν, του Μακρόν.

«Καταγγελία» πρώτη ότι εργάστηκε για την τράπεζα των Ρότσιλντ. Πιάνει στους Γάλλους; Μάλλον όχι. «Καταγγελία» δεύτερη ότι είναι πολύς νέος -ετών 39- και άπειρος. Πιάνει; Οχι. Οι Γάλλοι δεν έχουν ηλικιακές ιδεοληψίες. Και τώρα η λάσπη ότι είναι ομοφυλόφιλος. Πού; Στην Ε.Ε., όπου πολλοί αξιωματούχοι δηλώνουν φόρα-παρτίδα τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Δεν παραλείπουν να μας συστήνουν και τους συντρόφους τους. Λες και οι επιλογές του πρώην υπουργού Οικονομικών στο κρεβάτι του -είναι παντρεμένος- έχουν σχέση με το φιλοευρωπαϊκό και φιλελεύθερο πρόγραμμα που θέλει να προωθήσει.

Ωστόσο, ο Πούτιν δεν θα το βάλει κάτω. Θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Γαλλία είναι μεγάλος μοχλός. Λεπέν πρόεδρος της Γαλλίας -τι μεγάλη ντροπή για τους Γάλλους!- θα είναι η απαρχή του ξηλώματος της Ευρώπης. Ο Πούτιν θέλει αδύναμη Ευρώπη, όπως ήθελε και την Αμερική, προωθώντας τον τηλεοπτικό ριαλιτζή για πρόεδρο.
Και εις τα καθ’ ημάς; Θυμηθείτε «τα απάνεμα λιμάνια» του Τσίπρα, στην Αγία Πετρούπολη, αλλά κυρίως θυμηθείτε το τηλεφώνημα του Πούτιν προς τη Μέρκελ ότι δεν θέλει να ανακατευτεί με την Ελλάδα.

Γιατί να κουραστεί; Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου από μόνη της κάνει φανερά όσα θα έκαναν μυστικά οι υπηρεσίες του Τσάρου. Πετάει καντάρια λάσπη. Τώρα στον Μητσοτάκη. Ο κύριος στόχος. Αύριο άλλοι έχουν σειρά. Εξαρτάται από το βαθμό φιλοευρωπαϊσμού τους και το πόσο κοντά βρίσκονται στην εξουσία. Διαθέτει και τα δύο ο Μητσοτάκης. Το Μαξίμου, επί του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, εξελίχθηκε σε μεγάλη «κατασκευαστική» εταιρία…

Υστερόγραφο

Ο Βαξεβάνης, απλά, κουβαλάει το πηλοφόρι…

 

Δημοφιλή