31/08/16 • 06:36 | UPD 31/08/16 • 06:36

ΔΕΘ χωρίς άρτο, μόνο με θέαμα

Σε λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ. Τα πράγματα φέτος θα είναι εντελώς διαφορετικά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από δύο χρόνια διέθετε χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο για να υποσχεθεί ό,τι ήθελε. Τότε που μπορούσε από μόνος του να βάλει έναν «κόφτη» στις αυταπάτες δεν το τόλμησε.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ η ανυπομονησία για την ανάληψη της εξουσίας και η αλαζονεία ήταν οι χειρότεροι σύμβουλοί του. Τον Σεπτέμβριο του 2014, λοιπόν, υποσχέθηκε τα πάντα. Εκπληκτοι όσοι γνώριζαν τόσο την κατάσταση της οικονομίας όσο και τις μνημονιακές υποχρεώσεις άκουσαν τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαγγέλλει το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Το δόλωμα προς τους πολίτες – ψηφοφόρους ήταν ελκυστικό. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να το αρνηθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας απέκρυψε τεχνηέντως τη φάκα. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι.

ΠΕΡΣΙ στη ΔΕΘ μέσα σε προεκλογική περίοδο ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει πως η συμφωνία που υπέγραψε δεν είναι μνημόνιο, πως υπάρχουν περιθώρια παροχών για όσους υπέφεραν στα χρόνια της κρίσης και ζήτησε ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία από τον λαό, ώστε να κυβερνήσει.

ΤΩΡΑ πια όλα όσα υποσχόταν ο πρωθυπουργός έχουν διαψευστεί. Οχι μόνο το φαντασιακό ψευδοπρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ολοι πλέον οι πολίτες έχουν κατανοήσει πως η κυβέρνηση εφαρμόζει τα πιο σκληρά μέτρα της μνημονιακής εξαετίας. Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε, αντιθέτως έγινε πιο βαρύς για 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, αυξήθηκαν. Οι επικουρικές μειώθηκαν, ενώ οι κύριες συντάξεις βρίσκονται στον αέρα μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού τους. Τα κόκκινα δάνεια σε λίγο θα πωλούνται χωρίς περιορισμούς σε funds.

Η ΦΑΡΕΤΡΑ του Αλέξη Τσίπρα έχει αδειάσει. Δεν μπορεί να παροχολογήσει ασύστολα όπως στο παρελθόν. Το πιθανότερο είναι πως θα παρουσιάσει κάποια αντισταθμιστικά ψίχουλα ως μέτρα κοινωνικής στήριξης των αδυνάτων. Και αφού δεν έχει πλέον άρτο να προσφέρει θα δώσει θέαμα στον λαό. Θα μιλήσει πάλι για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, των συμφερόντων και της διαπλοκής, αποφεύγοντας όμως να παραδεχθεί πως όποιοι καναλάρχες κι αν προκύψουν από τον διαγωνισμό για τις άδειες θα είναι όλοι τους διαπλεκόμενοι. Θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της απλής αναλογικής, της συνταγματικής αναθεώρησης και θα ξαναπεί για τη δίκαιη ανάπτυξη και θα προσπαθήσει να ξαναχτίσει σκηνικό πολέμου με τους δανειστές.

ΟΛΑ αυτά για να συνεφέρει το στραπατσαρισμένο αριστερό προφίλ της κυβέρνησης, αδιαφορώντας παντελώς για την τραγική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για να σωθεί οτιδήποτε αν πλέον σώζεται.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *